Kurczak w sosie koperkowym – przepis na tani i szybki obiad

Kurczak w sosie koperkowym
Kurczak w sosie koperkowym

Kurczak w sosie koperkowym to szybki, tani i pyszny przepis na obiad. Piersi z kurczaka wyśmienicie komponują się z delikatnym i aksamitnym sosem śmietanowo-koperkowym.

Kurczaka w sosie koperkowym podajemy z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką.

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • mały pęczek koperku
  • 180 ml śmietany 30%
  • ok. pół szklanki wody
  • sól, pieprz, papryka ostra lub słodka

Przygotowanie

Piersi dzielimy na porcje, leciutko rozbijamy, oprószamy przyprawami i obtaczamy w mące. Smażymy je chwilkę na oleju z obu stron, następnie dodajemy posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy cebula i czosnek się zeszklą, dodajemy śmietanę i wodę. Całość dusimy około 20 minut. Po tym czasie dodajemy przyprawy i posiekany koperek. Gotowe.

kurczak_koper

 

Zobacz inne przepisy z kurczakiem sosie:

Szybki Kurczak Z Warzywami W Sosie

Kurczak Z Warzywami W Sosie Chrzanowym

Szybki Kurczak W Sosie Śmietanowym Z Curry

Pierś Z Kurczaka W Sosie Cebulowo-Miodowym

Sos Pieczarkowy Z Kurczakiem