Kurczak w sosie koperkowym to szybki, tani i pyszny przepis na obiad. Piersi z kurczaka wyśmienicie komponują się z delikatnym i aksamitnym sosem śmietanowo-koperkowym.
Kurczaka w sosie koperkowym podajemy z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką.
Składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka
- mąka pszenna do obtoczenia
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- mały pęczek koperku
- 180 ml śmietany 30%
- ok. pół szklanki wody
- sól, pieprz, papryka ostra lub słodka
Przygotowanie
Piersi dzielimy na porcje, leciutko rozbijamy, oprószamy przyprawami i obtaczamy w mące. Smażymy je chwilkę na oleju z obu stron, następnie dodajemy posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy cebula i czosnek się zeszklą, dodajemy śmietanę i wodę. Całość dusimy około 20 minut. Po tym czasie dodajemy przyprawy i posiekany koperek. Gotowe.
4.5
bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu danie- polecam! Może być indyk zamiast kurczaka