Pulpety zapiekane z warzywami w sosie pomidorowym

Pyszne danie jednogarnkowe, czyli pulpety pieczone z ziemniakami, warzywami i sosem pomidorowym.

Składniki:

  • opakowanie mrożonej mieszanki warzyw z brokułem, marchewką i ziemniakami (ja dałam pół opakowania i dokroiłam jeszcze ziemniaków)
  • puszka pomidorów
  • 150 ml śmietany 30%
  • zioła prowansalskie, papryka ostra, oregano
  • sól, pieprz
  • 150 g żółtego sera

Na pulpety:

  • 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz, tymianek, pieprz czosnkowy

Przygotowanie
Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Pulpety delikatnie wrzucamy do garnka z gotującą się, posoloną wodą. Gotujemy ok 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Pulpety wyjmujemy i do tej samej wody wkładamy warzywa z mrożonki. Gotujemy jakieś 10 min i odcedzamy. Pomidory i śmietanę łączymy ze sobą, miksujemy, dodajemy przyprawy.
Mieszankę warzyw układamy na dnie naczynia żaroodpornego wraz z pulpecikami. Sos pomidorowy wylewamy na zapiekankę. Całość posypujemy tartym żółtym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut.