Pyszna i prosta sałatka z młodych ziemniaków, koperku i ogórków gruntowych. Idealna na grilla czy lekki wiosenny obiad. Przepis jest szybki i mało skomplikowany.
Składniki na sałatkę:
- 7-8 małych młodych ziemniaków
- cebula czerwona
- 4 ogórki gruntowe
- pęczek koperku
Sos:
- łyżka octu winnego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka miodu
- sól, pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki oskrobujemy ze skórki lub czyścimy szczotką pod bieżącą wodą. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Większe ziemniaki przekrawamy na pół, małe pozostawiamy w całości. Cebulę siekamy w piórka, ogórki obieramy i kroimy w plasterki. Koperek siekamy. Składniki na sos mieszamy ze sobą. Wszystkie składniki sałatki przekładamy do jednej miski, polewamy sosem i mieszamy.
Zostaw odpowiedź