Przepis na pyszne krokiety z pieczarkami i serem żółtym. Taki farsz jest moim ulubionym do krokietów i często go robię. Idealne na obiad, czy jako przekąska na ciepło podczas spotkań ze znajomymi. Podaję je z czerwonym barszczem.
Składniki na krokiety z pieczarkami i serem żółtym (na 12-13 sztuk):
Na ciasto:
- 2 szklanki mleka (szklanka – 220 ml)
- szklanka wody gazowanej
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- łyżka oleju
- szczypta soli
Na farsz:
-
- 500 g pieczarek
- cebula
- sól i pieprz
- 300 g sera żółtego
Ponadto:
- 2 jajka
- bułka tarta
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy do niej mleko, wodę, jajka, olej i sól. Składniki miksujemy ze sobą przez chwilę i odstawiamy na 20 minut.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko miksujemy. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewamy szybkim ruchem porcję ciasta naleśnikowego, tak aby było rozprowadzone na całym dnie patelni. Smażymy naleśniki z dwóch stron (obracając przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego zarumienienia. Usmażone naleśniki układamy w stosik na talerzu, który nakrywamy miską czy pokrywką. Dzięki temu naleśniki zachowają miękkość i elastyczność.
Pieczarki i cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni, dodając sól i pieprz. Ser ścieramy na grubej tarce. Na środek każdego naleśnika nakładamy po trochę pieczarek i sera. Zawijamy dolny brzeg naleśnika do środka. Następnie zawijamy boki naleśnika. Zwijamy naleśnika w ciasny rulon, zaczynając od zawiniętego dolnego brzegu. Tak przygotowane naleśniki maczamy w rozmąconym jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
Zostaw odpowiedź