Colesław z kapusty pekińskiej to pyszny dodatek do obiadu czy dań z grilla. Surówka jest szybka i prosta w przygotowaniu, a smakiem urzeknie każdego. Nic dziwnego, że jest jedną z najpopularniejszych surówek.
Składniki:
-
- główka kapusty pekińskiej
- spora marchew
- cebula czerwona
Sos:
- 2/3 szklanki majonezu
- 1/2 szklanki mleka
- 4 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżeczki octu winnego – może być również ocet jabłkowy lub zwykły 10% (wtedy dajemy jedną łyżeczkę)
- sól, pieprz
Przygotowanie
Kapustę drobno kroimy nożem. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dość drobnych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą. Warzywa przekładamy do dużej miski, zalewamy sosem i dokładnie mieszamy. Surówkę wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby smaki się „przegryzły”.
Zostaw odpowiedź