Karkówka kebabowa z piekarnika
Karkówka kebabowa z piekarnika to szybki przepis na soczystą, pyszną i aromatyczną wieprzowinę na rodziny obiad. Podajemy z ziemniakami albo kluskami śląskimi i ulubioną surówką.
Taką karkówką nie pogardzą żadni mięsożercy, mięso wręcz rozpływa się w ustach. Przygotowanie nie wymaga wiele pracy, wystarczy tylko zamarynować mięso i upiec w piekarniku, a efekt wychodzi zadziwiająco smaczny.
Ogólnie karkówka jest jednym z moich ulubionych mięs, gdyż jest bardzo uniwersalna – można ją upiec, usmażyć czy udusić z różnego rodzaju przyprawami, a zawsze wychodzi mięciutka i soczysta. Pod przepisem znajdziecie inne pomysły na przygotowanie tego mięsa.
Karkówkę kroimy w plastry grubości około 2,5 cm. Sos sojowy mieszamy z olejem i przyprawami. W marynacie obtaczamy plastry karkówki i przykryte mięso odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie karkówkę wraz z marynatą przekładamy naczynia żaroodpornego, na niej układamy cebulę pokrojoną w piórka. Całość pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około godzinę.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…