Wszystkie Przepisy

Ogórki w ketchupie – ogórki na zimę

Ogórki w ketchupie to jeden z moich przepisów na zimowe przetwory. Bardzo lubię ich słodko- kwaśny smak, który świetnie komponuje się w rożnego rodzaju mięsami.

Ja zastosowałam pikantny ketchup i chętnie dosypałabym do nich jeszcze odrobinę chili, jeśli natomiast chcemy, aby ich smak był bardziej delikatny dodajmy ketchup łagodny i trochę mniej octu.

Ogórki na zimę warto przygotować, zwłaszcza jeśli mamy dostęp do takich z ekologicznej uprawy. Będą jak znalazł do obiadu, albo jako przekąska na Andrzejki czy w czasie karnawału.

Składniki na ogórki w ketchupie (około 5 słoików po 0,5 l):

  • 1,5 kg ogórków gruntowych
  • 1 l wody
  • 2/3 szklanki octu (około 180 ml)
  • 3/4 szklanki cukru (około 200 g)
  • 300 g keczupu (dałam pikantny)
  • 3 płaskie łyżki soli kamiennej
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, pieprz.

Przygotowanie

Przygotowujemy zalewę: wodę zagotowujemy z cukrem, octem i solą. Do przestudzonej zalewy dodajemy ketchup i dokładnie mieszamy.

Ogórki dokładnie myjemy i odkrawamy końcówki. Kroimy je w ćwiartki, a jeśli są trochę przerośnięte, to najpierw przekrawamy je na pół. Można je również obrać ze skórki i pokroić w plastry.

Ogórki układamy dość ciasno w wyparzonych słoikach i do każdego dodajemy przyprawy: po kilka liści laurowych, gorczycę, pieprz oraz ziele angielskie. Ogórki zalewamy ketchupowo-octową zalewą i mocno zakręcamy słoiki.

Słoiki wkładamy do garna wyścielonego ściereczką. Następnie kolejną ściereczką oddzielamy je od siebie, aby nie stykały się podczas pasteryzacji. Słoiki zalewamy wodą do 3/4 wysokości. Pasteryzujemy je przez 5 minut od czasu zagotowania się wody. Po tym czasie odkładamy je do góry dnem na około 12 godzin. Ogórki będą dobre kilka dni po pasteryzacji (pierwszy słoik otworzyłam tydzień po przygotowaniu).

Ogórki w ketchupie

Inne pomysły na wykorzystanie ogórków:

Ogórki Faszerowane Fetą

Kolorowa Sałatka Z Makaronem, Szynką I Ogórkiem

Sałatka Z Tortellini, Ogórkiem I Koperkiem

Surówka Z Kapusty Pekińskiej Z Marchewką I Ogórkiem

Śledzie W Sosie Śmietanowo-Ogórkowym

Penne W Sosie Ogórkowym

Mizeria Po Kaszubsku

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago