Zapiekana pierś z kurczaka z serem i pomidorami
Zapiekana pierś z kurczaka z serem i pomidorami to świetna alternatywa dla wszystkich którym znudziły się już standardowe kotlety z piersi kurczaka w panierce z bułki tartej. Danie jest szybkie, łatwe w przygotowaniu, a do tego pyszne i kolorowe. Zasmakuje całej rodzinie! Zapiekaną pierś z kurczaka można podać na obiad w towarzystwie ziemniaków i surówki, albo jako samodzielne danie na ciepło na spotkaniu ze znajomymi czy przy świątecznym stole.
Jeśli chcemy, aby danie było mniej kaloryczne, majonez możemy zastąpić jogurtem naturalnym.
Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy. Jeśli mamy duże filety, przekrawamy je wzdłuż na pół. Serek kanapkowy mieszamy z majonezem i przyprawami. Piersi układamy w naczyniu żaroodpornym, na nich rozsmarowujemy mieszankę serka z majonezem, następnie układamy po garści liści szpinaku i po dwa plasterki pomidora. Całość posypujemy serem żółtym. Zakryte naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze jakieś 10 minut, aby ser się zarumienił.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…