Wszystkie Przepisy

Ogórki w miodzie – do słoików na zimę

Ogórki w miodzie to kolejna propozycja na pyszne zimowe przetwory. Mam słabość do słodko-kwaśnych potraw, więc nie mogło zabraknąć tego przepisu w mojej kuchni. Ogórki są wyśmienite, chrupiące, z lekko słodką nutą – dla mnie rewelacja!

Idealnie pasują do pieczonych mięs, jako przystawka na grillu czy imprezie ze znajomymi, choć u niektórych mogą budzić kontrowersje. Jak to, słodkie ogórki?! Myślę jednak, że niejeden sceptyk się w nich rozsmakuje.

Składniki na około 5 słoików po 0,5 litra ogórków w miodzie:

  • 1,5 kg ogórków gruntowych
  • do każdego słoika po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu, gorczycy i 2-3 liście laurowe

ZALEWA:

  • 1 l wody
  • szklanka cukru (220 g)
  • 1/3 szklanki miodu (u mnie 6 łyżek miodu lipowego)
  • 2 łyżki soli
  • 0,5 szklanki octu (150 ml)

Przygotowanie

Ogórki dokładnie myjemy i odkrawamy końcówki. Kroimy je w ćwiartki, a jeśli są trochę przerośnięte, to najpierw przekrawamy je na pół. Można je również obrać ze skórki i pokroić w plastry.

Ogórki układamy dość ciasno w wyparzonych słoikach i do każdego dodajemy przyprawy: po kilka liści laurowych, gorczycę, pieprz oraz ziele angielskie.

Przygotowujemy zalewę: wodę zagotowujemy z cukrem, miodem, octem i solą. Gorącą zalewą zalewamy ogórki, dokładnie czyścimy gwinty słoików, aby nie były mokre i mocno zakręcamy.

Słoiki wkładamy do garna wyścielonego ściereczką. Następnie kolejną ściereczką oddzielamy je od siebie, aby nie stykały się podczas pasteryzacji. Słoiki zalewamy wodą do 3/4 wysokości. Pasteryzujemy je przez 5 minut od czasu zagotowania się wody. Po tym czasie odkładamy je do góry dnem na około 12 godzin. Ogórki będą dobre kilka dni po pasteryzacji (pierwszy słoik otworzyłam półtora tygodnia po przygotowaniu).

Ogórki w miodzie

 

Zobacz inne przepisy z miodem:

Skrzydełka W Miodzie I Keczupie

Biała Kiełbasa Pieczona W Musztardowo-Miodowej Marynacie

Pierś Z Kurczaka W Sosie Cebulowo-Miodowym

Karkówka W Miodzie

Zdrowe Batoniki Marchewkowe

Kacze Udka Pieczone W Pomarańczowej Marynacie

Biała Kiełbasa Na Grilla

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

4 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

5 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

2 tygodnie ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

3 tygodnie ago