Wszystkie Przepisy

Ogórki w miodzie – do słoików na zimę

Ogórki w miodzie to kolejna propozycja na pyszne zimowe przetwory. Mam słabość do słodko-kwaśnych potraw, więc nie mogło zabraknąć tego przepisu w mojej kuchni. Ogórki są wyśmienite, chrupiące, z lekko słodką nutą – dla mnie rewelacja!

Idealnie pasują do pieczonych mięs, jako przystawka na grillu czy imprezie ze znajomymi, choć u niektórych mogą budzić kontrowersje. Jak to, słodkie ogórki?! Myślę jednak, że niejeden sceptyk się w nich rozsmakuje.

Składniki na około 5 słoików po 0,5 litra ogórków w miodzie:

  • 1,5 kg ogórków gruntowych
  • do każdego słoika po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu, gorczycy i 2-3 liście laurowe

ZALEWA:

  • 1 l wody
  • szklanka cukru (220 g)
  • 1/3 szklanki miodu (u mnie 6 łyżek miodu lipowego)
  • 2 łyżki soli
  • 0,5 szklanki octu (150 ml)

Przygotowanie

Ogórki dokładnie myjemy i odkrawamy końcówki. Kroimy je w ćwiartki, a jeśli są trochę przerośnięte, to najpierw przekrawamy je na pół. Można je również obrać ze skórki i pokroić w plastry.

Ogórki układamy dość ciasno w wyparzonych słoikach i do każdego dodajemy przyprawy: po kilka liści laurowych, gorczycę, pieprz oraz ziele angielskie.

Przygotowujemy zalewę: wodę zagotowujemy z cukrem, miodem, octem i solą. Gorącą zalewą zalewamy ogórki, dokładnie czyścimy gwinty słoików, aby nie były mokre i mocno zakręcamy.

Słoiki wkładamy do garna wyścielonego ściereczką. Następnie kolejną ściereczką oddzielamy je od siebie, aby nie stykały się podczas pasteryzacji. Słoiki zalewamy wodą do 3/4 wysokości. Pasteryzujemy je przez 5 minut od czasu zagotowania się wody. Po tym czasie odkładamy je do góry dnem na około 12 godzin. Ogórki będą dobre kilka dni po pasteryzacji (pierwszy słoik otworzyłam półtora tygodnia po przygotowaniu).

Ogórki w miodzie

 

Zobacz inne przepisy z miodem:

Skrzydełka W Miodzie I Keczupie

Biała Kiełbasa Pieczona W Musztardowo-Miodowej Marynacie

Pierś Z Kurczaka W Sosie Cebulowo-Miodowym

Karkówka W Miodzie

Zdrowe Batoniki Marchewkowe

Kacze Udka Pieczone W Pomarańczowej Marynacie

Biała Kiełbasa Na Grilla

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago