Wszystkie Przepisy

Ogórki w miodzie – do słoików na zimę

Ogórki w miodzie to kolejna propozycja na pyszne zimowe przetwory. Mam słabość do słodko-kwaśnych potraw, więc nie mogło zabraknąć tego przepisu w mojej kuchni. Ogórki są wyśmienite, chrupiące, z lekko słodką nutą – dla mnie rewelacja!

Idealnie pasują do pieczonych mięs, jako przystawka na grillu czy imprezie ze znajomymi, choć u niektórych mogą budzić kontrowersje. Jak to, słodkie ogórki?! Myślę jednak, że niejeden sceptyk się w nich rozsmakuje.

Składniki na około 5 słoików po 0,5 litra ogórków w miodzie:

  • 1,5 kg ogórków gruntowych
  • do każdego słoika po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu, gorczycy i 2-3 liście laurowe

ZALEWA:

  • 1 l wody
  • szklanka cukru (220 g)
  • 1/3 szklanki miodu (u mnie 6 łyżek miodu lipowego)
  • 2 łyżki soli
  • 0,5 szklanki octu (150 ml)

Przygotowanie

Ogórki dokładnie myjemy i odkrawamy końcówki. Kroimy je w ćwiartki, a jeśli są trochę przerośnięte, to najpierw przekrawamy je na pół. Można je również obrać ze skórki i pokroić w plastry.

Ogórki układamy dość ciasno w wyparzonych słoikach i do każdego dodajemy przyprawy: po kilka liści laurowych, gorczycę, pieprz oraz ziele angielskie.

Przygotowujemy zalewę: wodę zagotowujemy z cukrem, miodem, octem i solą. Gorącą zalewą zalewamy ogórki, dokładnie czyścimy gwinty słoików, aby nie były mokre i mocno zakręcamy.

Słoiki wkładamy do garna wyścielonego ściereczką. Następnie kolejną ściereczką oddzielamy je od siebie, aby nie stykały się podczas pasteryzacji. Słoiki zalewamy wodą do 3/4 wysokości. Pasteryzujemy je przez 5 minut od czasu zagotowania się wody. Po tym czasie odkładamy je do góry dnem na około 12 godzin. Ogórki będą dobre kilka dni po pasteryzacji (pierwszy słoik otworzyłam półtora tygodnia po przygotowaniu).

Ogórki w miodzie

 

Zobacz inne przepisy z miodem:

Skrzydełka W Miodzie I Keczupie

Biała Kiełbasa Pieczona W Musztardowo-Miodowej Marynacie

Pierś Z Kurczaka W Sosie Cebulowo-Miodowym

Karkówka W Miodzie

Zdrowe Batoniki Marchewkowe

Kacze Udka Pieczone W Pomarańczowej Marynacie

Biała Kiełbasa Na Grilla

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

2 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

1 tydzień ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago