Klasyczny murzynek – przepis ze starego zeszytu

murzynek
murzynek

Ten murzynek to smak mojego dzieciństwa, gdyż często robiła go moja mama – przepis pochodzi właśnie z jej zeszytu. Ja tylko lekko go zmodyfikowałam: zamiast margaryny dałam masło i dodałam troszkę mniej cukru. Ciasto wyszło wyśmienicie, wysokie i puszyste. Można je przełożyć bitą śmietaną, kremem albo dżemem. Ja tym razem ograniczyłam się jedynie do polewy czekoladowej na wierzchu – takie ciasto jest idealne do popołudniowej kawy czy herbatki. Jest bardzo pyszne, proste i szybkie do zrobienia – jedno z moich ulubionych. Polecam i życzę smacznego.

Składniki na murzynka:

  • 2 szklanki mąki (260 g)
  • półtora szklanki cukru (350 g)
  • 1/2 szklanki wody (szklanka ma 220 ml)
  • 4 łyżki kakao
  • 200 g masła
  • około 15 g cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • płaska łyżka proszku do pieczenia

Polewa:

  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie

Masło, cukier, cukier waniliowy, wodę i kakao przekładamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i powstanie jednolita masa. Masę odstawiamy do ostudzenia.

Do ostudzonej masy dodajemy mąkę, jajka i proszek do pieczenia. Całość miksujemy przez chwilę, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 25×30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wygładzamy. Murzynka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 40 minut (do suchego patyczka). Ciasto odstawiamy do wystudzenia.

Wszystkie składniki na polewę przekładamy do rondelka i zagotowujemy od czasu do czasu mieszając, aby uzyskać jednolitą masę. Polewę odstawiamy na około 15 minut, aby się lekko wystudziła, następnie wylewamy na ciasto.

murzynek
murzynek

Zobacz inne przepisy na szybkie ciasta:

Piegusek Z Owocami (I Chia)

Błyskawiczne Ciasto Z Owocami

Szybkie Ciasto Z Dżemem

Jogurtowy Murzynek Z Malinami

Ucierane Ciasto Z Owocami

Dwukolorowy Murzynek Z Masą Jogurtową

Dwukolorowe Ciasto Bez Mleka