Klopsy zapiekane w sosie pieczarkowym z dodatkiem sera żółtego to wyśmienite danie na rodzinny obiad. Mięciutkie klopsiki w aromatycznym sosie pieczarkowym zapiekane z serem żółtym zasmakują nawet największym niejadkom. Podajemy z puree ziemniaczanym i ulubioną surówką, ja zaserwowałam buraczki z cebulką.
Składniki na klopsy zapiekane w sosie pieczarkowym (4 porcje):
Klopsy:
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
- czerstwa kajzerka
- pół szklanki mleka
- 2 ząbki czosnku
- jajko
- 2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie, jeśli masa będzie zbyt luźna)
- sól, pieprz, pietruszka suszona
Sos:
- 200 g pieczarek
- cebula
- szklanka bulionu drobiowego
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 3 łyżki mleka
- sól, pieprz, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie
Dodatkowo:
- 150 g sera żółtego
Przygotowanie
Z kajzerki odcinamy skórkę. Rwiemy ją na kawałki i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 10 minut, aby dobrze nasiąknęła. Następnie odlewamy nadmiar mleka, a kajzerkę rozdrabiamy widelcem. Kajzerkę dodajemy do mięsa mielonego, dodajemy również jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Wyrabiamy na gładką masę. Jeśli jest ona zbyt luźna, taka że trudno by było z niej formować kotleciki, dodajemy bułkę tartą. Z masy kształtujemy klopsiki wielkości mandarynki.
Obsmażamy je na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Następnie klopsiki przekładamy na talerz i na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka oraz oczyszczone i przekrojone na pół albo na ćwiartki pieczarki. Do pieczarek wlewamy bulion, mleko i dodajemy przyprawy. Całość dusimy przez kilka minut. Następnie dolewamy zahartowaną śmietanę i dusimy jeszcze chwilę.
W naczyniu żaroodpornym układamy klopsiki. Na nie wylewamy sos pieczarkowy. Całość posypujemy startym serem żółtym. Klopsiki zapiekamy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.
Zostaw odpowiedź