Śledzie po cygańsku to niezwykle smaczny przepis na sałatkę śledziową w pysznym słodko-kwaśnym sosie. To idealna przekąska na imprezę czy świąteczny stół – jedna z moich ulubionych, którą często przygotowuję. Śledzie są proste i szybkie do przygotowania, ale najlepiej nie podawać ich od razu, tylko na drugi dzień po przygotowaniu, wtedy są jeszcze smaczniejsze.
Składniki na śledzie po cygańsku :
- 600 g solonych filetów śledziowych (matiasów)
- 2 cebule
- 3 spore ogórki konserwowe
- sól, pieprz
Zalewa:
- pół szklanki wody
- 4 łyżki oleju
- pół szklanki (150 ml) keczupu łagodnego (może też być pikantny)
- 2 łyżki octu
- 2 płaskie łyżeczki cukru (dałam trzcinowy)
- po kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego, papryka ostra, sól, pierz
Przygotowanie
Śledzie moczymy kilka godzin w zimnej wodzie (najlepiej namoczyć je wieczorem, dzień przez przygotowaniem). Wszystkie składniki na zalewę przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Następnie zalewę odstawiamy do przestygnięcia. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju. Śledzie wyjmujemy z wody, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Ogórki konserwowe ścieramy na tarce o dużych oczkach. Śledzie mieszamy z podsmażoną cebulą, ogórkami i zimną zalewą pomidorową. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. Następnie śledzie odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby smaki się “przegryzły”.
Super fajnie i smacznie wyglądają te śledzie po cygańsku 🙂