Śledzie po cygańsku – przepis na śledzie

Śledzie po cygańsku
Śledzie po cygańsku

Śledzie po cygańsku to niezwykle smaczny przepis na sałatkę śledziową w pysznym słodko-kwaśnym sosie. To idealna przekąska na imprezę czy świąteczny stół – jedna z moich ulubionych, którą często przygotowuję. Śledzie są proste i szybkie do przygotowania, ale najlepiej nie podawać ich od razu, tylko na drugi dzień po przygotowaniu, wtedy są jeszcze smaczniejsze.

Składniki na śledzie po cygańsku :

  • 600 g solonych filetów śledziowych (matiasów)
  • 2 cebule
  • 3 spore ogórki konserwowe
  • sól, pieprz

Zalewa:

  • pół szklanki wody
  • 4 łyżki oleju
  • pół szklanki (150 ml) keczupu łagodnego (może też być pikantny)
  • 2 łyżki octu
  • 2 płaskie łyżeczki cukru (dałam trzcinowy)
  • po kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego, papryka ostra, sól, pierz

 

Przygotowanie

Śledzie moczymy kilka godzin w zimnej wodzie (najlepiej namoczyć je wieczorem, dzień przez przygotowaniem). Wszystkie składniki na zalewę przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Następnie zalewę odstawiamy do przestygnięcia. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju. Śledzie wyjmujemy z wody, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Ogórki konserwowe ścieramy na tarce o dużych oczkach. Śledzie mieszamy z podsmażoną cebulą, ogórkami i zimną zalewą pomidorową. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. Następnie śledzie odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby smaki się “przegryzły”.

Śledzie po cygańsku
Śledzie po cygańsku

 

Zobacz inne przepisy na przekąski śledziowe:

Śledzie W Sosie Tatarskim

Najlepsze Śledzie W Śmietanie

Śledzie W Zalewie Ketchupowej

Śledzie Z Rodzynkami

Śledzie W Sosie Śmietanowo-Ogórkowym

Śledzie Po Sułtańsku