Warstwowa sałatka śledziowa Szuba z ziemniakami i burakami, inaczej śledź „pod pierzynką” lub „pod futrem” to jedna z najlepszych sałatek ze śledziem w roli głównej jakie jadłam. Jest bardzo smaczna, kolorowa i efektowna. Taka sałatka idealnie sprawdzi się na wigilijnym stole – gwarantuję, że goście będą zachwyceni (inne przepisy na Boże Narodzenie znajdziesz tutaj). Przepis pochodzi z kuchni rosyjskiej bądź ukraińskiej – dokładnie nie udało mi się określić, gdyż różne źródła różnie podają. Składniki na sałatkę można również pokroić w drobną kostkę, ja jednak wolę wersję startą na tarce, jak dla mnie szybciej się ją robi i bardziej nam smakuje.
Składniki na warstwową sałatkę śledziową Szuba:
- 400 g ziemniaki
- 500 g filetów śledziowych matiasów
- cebula
- 250 g marchewki
- 400 g buraków
- 5 jajek
- 3-4 łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany 12%
- pół pęczka szczypiorku
- sól, pieprz
Przygotowanie
Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy je przez około 12 godzin. Ziemniaki i marchewki gotujemy razem w mundurkach. Buraki gotujemy również mundurkach w osobnym garnku do miękkości (od buraków najlepiej zacząć gotowanie, bo zajmie to kilka godzin). Jajka gotujemy na twardo. Ziemniaki, marchewki i buraki studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Śledzie osuszamy i również kroimy w kostkę. Jajka obieramy, żółtka i białka ścieramy osobno na tarce o drobnych oczkach. Majonez mieszamy ze śmietaną i przyprawami.
Do szklanej salaterki układamy po kolei połowę składników:
– ziemniaki
– śledzie
– cebula
– marchewka
– buraczki
– białko jajka
– sos majonezowy
Następnie wykładamy drugą połowę składników w takiej samej kolejności. Na ostatnią warstwę sałatki wykładamy żółtko i posiekany szczypiorek. Sałatkę najlepiej odstawić przed podaniem na kilka godzin do lodówki, aby smaki się „przegryzły”.
Zostaw odpowiedź