Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ananasem, marchewką, porem i papryką to niebanalny przepis na szybki obiad. Domowy sos słodko-kwaśny na bazie soku z ananasa nie sprawia żadnych trudności w przygotowaniu, a jego orientalny smak, lekko słodki i lekko kwaśny jest bardzo dobry, sto razy lepszy od tych ze sklepowych słoiczków, a także o wiele zdrowszy, gdyż nie zawiera żadnych chemicznych dodatków. Do tego dania najlepiej pasuje ryż ugotowany na sypko.
Składniki na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym:
- pierś z kurczaka (około 300 g, ale może być więcej)
- papryka czerwona
- 5-6 plastrów ananasa z puszki w zalewie
- 2 średnie marchewki
- średni por
- 2 łyżki octu ryżowego (albo soku z cytryny)
- pól szklanki zalewy z ananasa
- pół szklanki wody
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka cukru (dałam trzcinowy)
- szczypta papryki ostrej, szczypta imbiru
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie pora kroimy w plasterki, marchewki obieramy i kroimy w cienkie słupki, paprykę w paski, ananasa w kostkę. Wodę, zalewę z ananasa, ocet, koncentrat pomidorowy, mąkę, cukier i przyprawy przekładamy do jednej miski i mieszamy ze sobą.
Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy kurczaka i podsmażamy go. Następnie dodajemy pora i marchew. Po kilku minutach dodajemy paprykę. Całość smażymy jeszcze kilka minut, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy kawałki ananasa i wcześniej przygotowany sos.
Potrawę gotujemy przez około 4-5 minut, aż sos zgęstnieje. Podajemy na ciepło z ryżem.
Zostaw odpowiedź