Surówka barowa z białej kapusty

Surówka barowa z białej kapusty
Surówka barowa z białej kapusty

Surówka barowa z białej kapusty, z marchewką, cebulą i ogórkami konserwowymi jest bardzo smaczna, chrupiąca i stanowi doskonały dodatek do obiadu. Będzie idealna do pieczonych czy grillowanych mięs, kotletów schabowych czy nawet kebaba albo innego fastfooda.

Surówka jest prosta do zrobienia, choć trzeba się nieco pomęczyć, aby zetrzeć i poszatkować wszystkie warzywa. W tej czynności może nas wyręczyć wielofunkcyjny robot kuchenny albo ewentualnie mąż. Jeśli chcecie pozbawić ją kalorii, zamiast majonezu i śmietany zastosujcie jogurt naturalny, choć moim zdaniem nieco straci wtedy na smaku.

Składniki na surówkę barową z białej kapusty:

  • pół średniej główki białej kapusty
  • spora marchew
  • 2 cebule
  • 4-5 ogórków konserwowych
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • sól do smaku

Przygotowanie

Kapustę drobno szatkujemy. Cebule kroimy w kostkę. Obraną marchew i ogórki ścieramy na tarce o średnich oczkach. Natkę pietruszki siekamy. Wszystkie warzywa przekładamy do jednej miski. Dodajemy majonez, śmietanę, ocet i sól. Całość mieszamy dokładnie. Surówkę odstawiamy do lodówki na godzinę, aby smaki się „przegryzły”.

Surówka barowa z białej kapusty
Surówka barowa z białej kapusty

Zobacz inne przepisy na surówki z białej kapusty:

Surówka Kopenhaska

Dwutygodniowa Surówka Z Kapusty (Jak U Chińczyka)

Najlepsza Surówka Coleslaw – Jak Z KFC

Surówka Z Białej Kapusty

Surówka barowa z białej kapusty
Surówka barowa z białej kapusty