Sałatka makaronowa z kurczakiem i kapustą pekińską jest bardzo pożywna i jednocześnie dość lekka. Świetnie nadaje się na wszelkiego rodzaju imprezy albo lunch do pracy.
Składniki na sałatkę makaronową z kurczakiem i kapustą pekińską (duża miska):
- 250 g makaronu wstążki (albo inny ulubiony niezbyt drobny
- pół główki kapusty pekińskiej (około 0,5 kg)
- puszka kukurydzy
- 5 ogórków konserwowych
- czerwona papryka
- duża pierś z kurczaka (około 350 g)
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
Przygotowanie
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i posypujemy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Odstawiamy na pół godziny do lodówki, następnie smażymy na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Po ugotowaniu odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Kapustę drobno siekamy, paprykę kroimy w paski, ogórki w plasterki. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Do dużej miski przekładamy kapustę, kurczaka i resztę składników. Dodajemy majonez, jogurt i przyprawy. Mieszamy dokładnie. Sałatkę odstawiamy do lodówki na jakąś godzinę, aby się schłodziła.
Witam
mialam przyjemnosc obejrzec film jak Pani robi salatke z kapusty pekinskiej i kurczaka
salatka musi byc pyszna ,tylko mnie zniesmaczylo w niej to ze Pani nie umyla kapusty pekinskiej tylko odrazu pokroila widoczne jest to na filmiku pozdrawiam
Kapusta była umyta 😉