Makaron z szynką i brokułem w sosie serowym to pomysł na błyskawiczny obiad, który przygotujemy w nie więcej niż pół godziny. Danie jest bardzo proste do zrobienia, a do tego wyjątkowo smaczne. Idealne na sycący rodzinny obiad, kiedy nie mamy wiele czasu na stanie przy garnkach. Makaron, szynka, brokuł i wyrazisty sos serowo-śmietanowy stanowią doskonałe połączenie. Polecam!
Składniki na makaron z szynką i brokułem w sosie serowym:
- 250 makaronu (dałam penne, ale może być inny, byle niezbyt drobny)
- 250 g szynki lub innej wędliny dobrej jakości
- brokuł
- kawałek pora
- ząbek czosnku
- 100 g sera pleśniowego z niebieska pleśnią
- 200 g śmietany 30%
- oregano, bazylia,zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, suszone pomidory, pieprz czarny, sól
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Brokuła dzielimy na drobne różyczki. Garnek zalewamy wodą, dodajemy po pół łyżeczki cukru i soli i wsypujemy różyczki brokuła. Wodę gotujemy, aż brokuł będzie w miarę miękki, ale nierozpadający się. Szynkę kroimy w paski, pora w półplasterki, czosnek drobno siekamy. Na patelnię z rozgrzanym olejem wsypujemy pora, czosnek i szynkę. Podsmażamy przez jakieś 5-7 minut. Następnie dodajmy pokruszony ser i przyprawy. Podsmażamy dwie minuty i wlewamy śmietanę. Całość dusimy na małym ogniu około 8-10 minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy brokuła i makaron. Całość mieszamy dokładnie.
Zostaw odpowiedź