Pasztet jaglany z pieczonymi warzywami (150 kcal)

Pasztet jaglany
Pasztet jaglany

Pasztet jaglany z pieczonymi warzywami i suszonymi pomidorami jest lekki, smaczny i zdrowy. Świetnie nadaje się jako dodatek do kanapek. Może stanowić również samodzielne danie. Choć kasza jaglana może się wydawać mdła, dodatek pieczonej papryki, czosnku i cebuli, a także suszonych pomidorów bardzo wzbogaca smak pasztetu. Nie żałowałam również pieprzu ziołowego. 100 g pasztetu zawiera około 150 kcal. W wersji wegańskiej można ominąć jajka.

Składniki na pasztet jaglany:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 3 papryki czerwone
  • spora cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • około 150 g suszonych pomidorów w oleju
  • 2 jajka
  • 100 g płatków owsianych
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy

Przygotowanie

Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Płatki owsiane mieliny na mączkę. Suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy w kostkę. Papryki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę również przekrawamy na pół. Warzywa układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, papryki skórką do góry. Skrapiamy olejem lub oliwą. Zapiekamy ok pół godziny w temp 180 C, aż skórka papryki się lekko przypali. Po wyjęciu z  piekarnika i wystudzeniu, z papryk zdejmujemy skórę. Kaszę jaglaną, cebulę, paprykę i czosnek mielimy. Do zmielonych składników dodajemy jajka, płatki owsiane, suszone pomidory i przyprawy. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Pasztet przekładamy do keksówki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 45 minut.

Pasztet jaglany
Pasztet jaglany

Zobacz inne przepisy na wegetariańskie pasztety:

Najlepszy Pasztet Jaglany Z Pieczarkami (Wegański)

Pasztet Sojowy Z Daktylami

Pasztet Jajeczny Z Pieczarkami

Pyszny Pasztet Pieczarkowy (71 Kcal)

Pasztet Z Czerwonej Soczewicy (77 Kcal)

Pasztet Z Cukinii