Pasztet jaglany z pieczonymi warzywami i suszonymi pomidorami jest lekki, smaczny i zdrowy. Świetnie nadaje się jako dodatek do kanapek. Może stanowić również samodzielne danie. Choć kasza jaglana może się wydawać mdła, dodatek pieczonej papryki, czosnku i cebuli, a także suszonych pomidorów bardzo wzbogaca smak pasztetu. Nie żałowałam również pieprzu ziołowego. 100 g pasztetu zawiera około 150 kcal. W wersji wegańskiej można ominąć jajka.
Składniki na pasztet jaglany:
- 200 g kaszy jaglanej
- 3 papryki czerwone
- spora cebula
- 4 ząbki czosnku
- około 150 g suszonych pomidorów w oleju
- 2 jajka
- 100 g płatków owsianych
- sól, pieprz, pieprz ziołowy
Przygotowanie
Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Płatki owsiane mieliny na mączkę. Suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy w kostkę. Papryki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę również przekrawamy na pół. Warzywa układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, papryki skórką do góry. Skrapiamy olejem lub oliwą. Zapiekamy ok pół godziny w temp 180 C, aż skórka papryki się lekko przypali. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu, z papryk zdejmujemy skórę. Kaszę jaglaną, cebulę, paprykę i czosnek mielimy. Do zmielonych składników dodajemy jajka, płatki owsiane, suszone pomidory i przyprawy. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Pasztet przekładamy do keksówki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 45 minut.
Zostaw odpowiedź