Kolorowa surówka z kiszonej kapusty to bardzo zdrowy i smaczny dodatek do obiadu zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Jest prawdziwą bombą witaminową, bogatą w naturalne probiotyki, a do tego liczy sobie niewiele kalorii, dlatego można się nią zajadać bez wyrzutów sumienia. Świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju ryb, a także pieczonych mięs czy mięsnych roladek. Polecam!
Składniki na surówkę z kiszonej kapusty:
- 0,5 kg kiszonej kapusty
- papryka czerwona
- duża cebula czerwona
- marchew
- mały pęczek szczypiorku
- puszka kukurydzy
- 3 łyżki oleju
- pół łyżeczki cukru
- sól, pieprz
Przygotowanie
Zawsze przed przygotowaniem surówki próbuję najpierw kapustę kiszoną. Jeśli jest bardzo kwaśna przepłukuję ją pod zimną wodą. Następnie odciskamy ją i kroimy na mniejsze kawałki. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek siekamy, kukurydze odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski, dodajemy olej, cukier i przyprawy. Całość mieszamy dokładnie. Surówkę można trzymać w lodówce przez kilka dni.
Zobacz inne przepisy na surówkę z kiszonej kapusty:
Surówka Z Kapusty Kiszonej
Surówka Z Kiszonej Kapusty Z Żurawiną
Surówka Z Kiszonej Kapusty
Zostaw odpowiedź