Kurczak w sosie pieczarkowym to szybki przepis na pyszny obiad. Tak przygotowane piersi z kurczaka są niezwykle aromatyczne; o bogatym, wyrazistym smaku. A to za sprawą czosnku, sera pleśniowego i ziół. Bo sos pieczarkowy wcale nie musi być nudny i mdły!
Potrawę podaję najchętniej z makaronem, ale będzie również dobrze pasować do kaszy jaglanej.
Składniki na kurczaka w sosie pieczarkowym (około 4 porcje):
- 0,5 kg pieczarek
- 2 piersi z kurczaka
- niewielka cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki gęstej śmietany
- szklanka bulionu
- łyżka sosu sojowego
- kilka suszonych pomidorów
- 150 g sera pleśniowego (dałam z niebieską pleśnią)
- niewielki pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz, papryka ostra, rozmaryn, tymianek
Przygotowanie
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w plastry grubości około 2 cm. Oprószamy je solą, pieprzem i papryką. Odstawiamy na kilkanaście minut. Ząbki czosnku miażdżymy szerokim nożem i wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Podsmażamy na złoty kolor, następnie wyjmujemy z patelni. Na ten sam olej wrzucamy kawałki kurczaka i obsmażamy z obu stron. Następnie dodajemy posiekaną cebulę i pieczarki pokrojone w ćwiartki (jeśli są małe, to wystarczy je przekroić na pół). Całość smażymy kilka minut, następnie na patelnię wlewamy bulion. Po chwili do szklanki nabieramy chochlę gotującego się bulionu i mieszamy go ze śmietaną. Tak zahartowaną śmietanę wlewamy na patelnię. Dodajemy również pokruszony ser pleśniowy. Kiedy się rozpuści, dodajemy sos sojowy i przyprawy. Całość dusimy, aż sos się nieco zredukuje, około 10 minut. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory i posiekaną natkę pietruszki.
Zostaw odpowiedź