Pieczone nuggetsy z kurczaka w panierce z sezamu i płatków kukurydzianych to zdrowsza i lżejsza alternatywa dla tradycyjnych nuggetsów smażonych na tłuszczu. Uważam, że w smaku są równie dobre, a do tego bardziej chrupkie. Podałam je z frytkami również pieczonymi w piekarniku – od lat jem tylko takie, dla mnie są o wiele smaczniejsze od tych z frytkownicy.
Nuggetsy z kurczaka przygotowuję, kiedy mam ochotę na coś pysznego, szybkiego i niewymagającego wiele pracy. Nie zawsze jednak ich przygotowanie jest dla mnie właśnie takie szybkie i bezproblemowe. Jednego razu do panierki użyłam płatków kukurydzianych słodzonych, o czym dowiedziałam się dopiero, kiedy zabraliśmy się do jedzenia. Muszę przyznać, że choć czasami lubię nutę słodyczy w wytrawnych potrawach, akurat słodzone nuggetsy nie skradły moich kubków smakowych. Natomiast kiedy przygotowywałam nuggetsy do tego przepisu, okazało się oczywiście, że nie mam już płatków kukurydzianych. Szybki wypad do sklepu po brakujący składnik skończył się dopiero po jakiejś godzinie i trzech odwiedzonych marketach. Jak na złość, nigdzie nie było płatków kukurydzianych bez dodatku cukru czy innego słodzidła. Producenci czasami przesadzają we wciskaniu nam chemii czy innych zbędnych składników w swoich produktach. Widzieliście chociażby kukurydzę konserwową bez cukru w składzie? (pytanie retoryczne; wiem, że takie istnieją, co nie zmienia faktu, że występują w mniejszości). Będąc w sklepie zawsze czytam składy produktów, ale czasami nie sposób znaleźć takiego bez żadnych zbędnych dodatków. Ale dość narzekania, zapraszam po przepis, bo pieczone nuggetsy z kurczaka są naprawdę pyszne 😉
Składniki na pieczone nuggetsy z kurczaka:
- około 0,5 kg udek z kurczaka pozbawionych kości lub piersi z kurczaka
- przyprawy: papryka ostra, pieprz, sol, czosnek granulowany, curry
- jajko
- 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka mąki
- 2/3 szklanki ziaren sezamu
- 2/3 szklanki bułki tartej
- 2/3 szklanki płatków kukurydzianych
Przygotowanie
Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na niebyt duże kawałki. Obsypujemy go przyprawami z obu stron. Jajko roztrzepujemy z jogurtem i mąką. Płatki kukurydziane rozkruszamy na mniejsze kawałki i mieszamy z bułką tartą i sezamem. Kawałki kurczaka obtaczamy najpierw w cieście jogurtowym, następnie w panierce z płatkami kukurydzianymi. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy około 30 minut na trybie górnej i dolnej grzałki.
Zostaw odpowiedź