Błyskawiczne placuszki na jogurcie
Błyskawiczne placuszki na jogurcie są mięciutkie i puszyste. Można je przygotować w nie więcej niż 15 minut, a jeszcze szybciej znikają ze stołu. Podajemy je obsypane tylko cukrem pudrem, albo z dodatkiem ulubionych owoców czy konfitur lub polane syropem klonowym. W każdej wersji są bardzo smaczne. Idealne na śniadanie czy podwieczorek.
Jogurt wlewamy do miski, dodajemy jajko, sodę, cukier i rozgniecionego widelcem banana. Składniki mieszamy trzepaczką. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta (powinno być dość luźne, ale nie lejące się). Na patelnię wlewamy olej, tak aby było go około 0,5 cm na dnie i rozgrzewamy. Dużą łyżką nakładamy porcje ciasta na rozgrzany olej, lekko rozpłaszczamy, aby uformowały się placuszki. Smażymy je z obu stron po około 4-5 minut na złoto i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…