Błyskawiczne placuszki na jogurcie
Błyskawiczne placuszki na jogurcie są mięciutkie i puszyste. Można je przygotować w nie więcej niż 15 minut, a jeszcze szybciej znikają ze stołu. Podajemy je obsypane tylko cukrem pudrem, albo z dodatkiem ulubionych owoców czy konfitur lub polane syropem klonowym. W każdej wersji są bardzo smaczne. Idealne na śniadanie czy podwieczorek.
Jogurt wlewamy do miski, dodajemy jajko, sodę, cukier i rozgniecionego widelcem banana. Składniki mieszamy trzepaczką. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta (powinno być dość luźne, ale nie lejące się). Na patelnię wlewamy olej, tak aby było go około 0,5 cm na dnie i rozgrzewamy. Dużą łyżką nakładamy porcje ciasta na rozgrzany olej, lekko rozpłaszczamy, aby uformowały się placuszki. Smażymy je z obu stron po około 4-5 minut na złoto i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…