Ciasto Bajka bez pieczenia to pyszne połączenie masy budyniowej, dżemu, bitej śmietany i biszkoptów. Jest niezmiernie smaczne i efektownie wygląda. Świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju okazje i z pewnością zachwyci waszych gości.
Składniki na ciasto Bajka bez pieczenia (blaszka o wym. 24×24 cm):
- 250 g okrągłych biszkoptów
- 380 g dżemu lub konfitury (dałam dżem wiśniowy)
- galaretka cytrynowa
- 350 ml śmietany 30%
- 50 g cukru
- 50 g płatków migdałów
Krem budyniowy:
- 750 ml mleka
- 3 łyżki mąki pszennej (60 g)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej (60 g)
- 150 g cukru
- 200 g masła
- 2 żółtka
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie
Najpierw przygotowujemy krem. 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. Do pozostałego mleka wsypujemy mąki, żółtka i zapach waniliowy. Mieszamy do całkowitego połączenia składników. Mieszankę wlewamy powoli do gotującego się mleka, cały czas intensywnie mieszając trzepaczką. Gotujemy, aż masa zgęstnieje. Następnie masę zakrywamy foli aluminiową (tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu) i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodajemy po łyżce zimnego budyniu.
Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Kiedy zacznie tężeć, mieszamy ją dokładnie z dżemem.
Śmietanę prosto z lodówki ubijamy z 50 g cukru na sztywno za pomocą miksera. Migdały prażymy na suchej patelni i odstawiamy do wystudzenia.
Na dnie blaszki układamy warstwę biszkoptów. Na nich rozprowadzamy krem budyniowy. Układamy kolejną warstwę biszkoptów. Rozsmarowujemy dżem z galaretką. Znowu układamy biszkopty. Na nie nakładamy bitą śmietanę i wygładzamy. Na koniec posypujemy płatkami migdałów. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Zostaw odpowiedź