Ciasto Majordomus – pyszna ozdoba stołu

Ciasto Majordomus – pyszna ozdoba stołu
Ciasto Majordomus – pyszna ozdoba stołu

Ciasto Majordomus nie tylko pysznie smakuje, ale również bardzo ładnie prezentuje się na stole za sprawą prostej dekoracji z ptasiego mleczka i wiórków kokosowych. Ciasto składa się z puszystego biszkoptu kakaowego i delikatnego kremu budyniowego z mascarpone. Całości dopełnia dżem porzeczkowy i polewa z gorzkiej czekolady, tworząc pyszną kompozycję.

Taki wypiek jest bardzo uniwersalny i zawsze wszystkim smakuje. Możesz go podać zarówno na niedzielny deser do kawy, jak i na różne rodzinne uroczystości.

Składniki na ciasto Majordomus:

Biszkopt:

  • 6 jajek rozmiar M
  • 150 g cukru
  • 60 g mąki pszennej typ 500 (pół szklanki)
  • 60 g mąki ziemniaczanej (trochę mniej niż pół szklanki)
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem budyniowy:

  • 750 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (2 x 40 g)
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 250 g mascarpone
  • 100 g cukru
  • 200 g masła

 

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • łyżka masła
  • 80 ml mleka (1/3 szklanki)

 

Dodatkowo:

  • około 150 g dżemu porzeczkowego (pół słoika)
  • garść wiórków kokosowych
  • około 180 g ptasiego mleczka

 

Przygotowanie

Biszkopt

Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i kakao. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij je z lodówki na kilka godzin przed przygotowaniem.

Jajka wbij do miski i ubijaj na najwyższych obrotach miksera przez kilka minut, aż zrobią się jasne, puszyste i zwiększą swoją objętość dwukrotnie. Pod koniec ubijania wsyp cukier, następnie zmniejsz obroty miksera i powoli wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksuj tylko do połączenia się składników.

Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary 24×24 cm), wyrównaj łyżką, aby na całej powierzchni była warstwa tej samej grubości. Włóż je do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 20 minut w trybie góra-dół. Następnie uchyl drzwiczki piekarnika i studź w ten sposób przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij blaszkę i postaw ciasto do całkowitego wystudzenia. Następnie ciasto przekrój na dwa równe blaty.

Krem budyniowy

Około 500 ml mleka zagotuj z cukrem. Resztę mleka wymieszaj (najlepiej trzepaczką) z proszkiem budyniowym i mąką. Gotową mieszankę wlej do gotującego się mleka. Całość energicznie mieszaj do czasu, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje. Gorący budyń przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.

Masło, które powinno być w temperaturze pokojowej, ucieraj mikserem, aż stanie się puszyste. Do masła dodawaj po kilka łyżek zimnego budyniu i mascarpone, cały czas ucierając do powstania jednolitej masy.

Polewa czekoladowa

Do rondelka przełóż połamaną na kostki czekoladę, masło i mleko. Składniki podgrzewaj, aż powstanie jednolita, gładka i błyszcząca polewa.

Złożenie ciasta

Oba blaty biszkoptu wysmakuj dżemem porzeczkowym od strony, gdzie biszkopt był przekrojony. Spodni blat przełóż z powrotem na blaszkę. Wyłóż krem budyniowy i wyrównaj. Nakryj go kolejnym blatem biszkoptu, tak aby dżem porzeczkowy dotykał kremu. Wierzch biszkoptu polej polewą czekoladową i rozprowadź ją po całe powierzchni.

Następnie ułóż w rządkach pokrojone plastry ptasiego mleczka. Odstępy między rzędami posyp wiórkami kokosowymi. Taką dekorację możesz pominąć i pozostawić wierzch ciasta tylko z polewą czekoladową.

Ciasto włóż do lodówki przynajmniej na 3 godziny. Najlepiej smakuje dzień po przygotowaniu.

Ciasto Majordomus – pyszna ozdoba stołu
Ciasto Majordomus – pyszna ozdoba stołu

 

Ciasto Majordomus – pyszna ozdoba stołu
Ciasto Majordomus – pyszna ozdoba stołu

Zobacz inne przepisy na przekładane ciasta:

Ciasto Don Rodrigo – pyszne połączenie czekolady i orzechów

Biszkopt z galaretką i mascarpone

Ciasto Królewski Faworyt – biszkopt z kremem kukułkowym

Biszkopt z masą budyniową

Murzynek przełożony bitą śmietaną

 

Print Friendly, PDF & Email