Ekspresowy chleb na mleku (bez drożdży i zakwasu)
Ekspresowy chleb na mleku przygotujemy dosłownie w 5 minut, potem wystarczy go upiec i cieszyć się pysznym, domowym pieczywem. Jest to sprawdzony przepis na awaryjny chleb, kiedy w domu nie ma drożdży, albo zwyczajnie nie chce wam się czekać, aż ciasto wyrośnie. Jeśli chcecie, aby chleb zachował świeżość na dłużej, zawińcie go w bawełnianą ściereczkę. Wtedy dobry jest również na drugi dzień. Może nawet na trzeci, ale nigdy tak długo u nas nie wytrwał.
Ponieważ ostatnio w sklepach ciężko nawet o suche drożdże, pomyślałam żeby przygotować właśnie chleb na sodzie z najprostszych składników, które mi jeszcze zostały w domu. Zazwyczaj nie robię wypieków na sodzie, gdyż nie lubię jej posmaku. Tutaj jednak jest słabo wyczuwalna, a kiedy nałożymy na chleb wędlinę, ser czy inne dodatki, praktycznie jej nie czuć.
Do mleka wlewamy ocet i mieszamy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, sól, olej oraz ziarna. Całość mieszamy łyżką. Mleko wlewamy do mąki i ręką krótko wyrabiamy ciasto. Będzie dość luźne i lepkie. Ciasto przekładamy do keksówki (moja ma wymiary 10,5 na 25 cm). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 35 min. Można piec z funkcją pary, jeśli wasz piekarnik posiada taką opcję – wtedy skórka wychodzi bardzo chrupiąca. Jeśli natomiast nie macie takiej funkcji, na dno piekarnika włóżcie naczynie z zimną wodą i pieczcie z termoobiegiem.
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami to jedno z tych dań, które zawsze się…
Miękkie, puszyste i gotowe w niecałe 20 minut – te bułki twarogowe z air fryera…
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
View Comments
Ciekawy przepis ,spróbuję napewno
Ekspresowy chleb na mleku- jest dobry, szybko się robi, ładnie wygląda. Jedynie to ma
lekki zapach sody, który znika pod masłem albo wędliną - POLECAM