Karkówka zapiekana z kapustą pekińską to bardzo proste i nieskomplikowane danie na obiad. Mięso wychodzi miękkie i soczyste, a kapustą jest świetnym uzupełnieniem. Podałam ją z kluskami śląskimi i surówką z buraczków.
Danie powstało spontanicznie, gdyż zostało mi pół główki kapusty pekińskiej i nie miałam co z nią zrobić. Jak widać czasami takie szybkie pomysły okazują się trafione. Karkówka z kapustą pekińską jest smaczna, delikatna w smaku i nie wymaga wiele pracy.
Składniki na karkówkę zapiekaną z kapustą pekińską:
- 0,5 kg karkówki wieprzowej
- cebula
- pół główki dużej kapusty pekińskiej lub jedna mała
- 4 suszone pomidory (opcjonalnie)
- szklanka wody
- 2 łyżki smalcu
- sól, pieprz, papryka ostra
Przygotowanie
Karkówkę kroimy w dość cienkie plastry (grubości około 1 cm). Oprószamy je solą, pieprzem i papryką. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy smalec i obsmażamy na nich plastry karkówki z obu stron oraz podsmażamy cebulę. Kapustę szatkujemy, suszone pomidory kroimy w kostkę. Warzywa obsypujemy solą i pieprzem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na nich układamy plastry karkówki wraz z cebulą. Do naczynia wlewamy szklankę wody. Całość pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około godzinę.
Ta zapiekanka wydaje mi się ciekawa, ale ma niską ocenę. Może niesprawiedliwie jest oceniana ?.Trudno się domyślić, jeżeli nie widać treści komentarzy.Szkoda.
Zapiekanka nie ma komentarzy, dlatego żadnych nie widać. Ale internetowych trolli nie brakuje, które lubią bez powodu klikać w 1.