Zupy

Zupa gulaszowa z indykiem – pyszne danie jednogarnkowe

Zupa gulaszowa z indykiem, kiełbasą, fasolą i ziemniakami to pyszne, gęste danie jednogarnkowe, które wspaniale syci i rozgrzewa. Jej przygotowanie zabiera trochę czasu, ale na drugi i trzeci dzień smakuje jeszcze lepiej, więc można zrobić dużą porcję i mieć przez kilka dni spokój z obiadem. Zamiast mięsa indyka można dodać też wieprzowinę, albo to i to naraz.

 

Składniki na zupę gulaszową z indykiem:

  • 0,5 kg mięsa z udźca indyka
  • 0,5 kg dobrej cienkiej kiełbasy
  • 200 g suchej drobnej fasoli
  • cebula
  • szklanka mrożonej włoszczyzny (marchew, seler, por, pietruszka – mogą też być świeże, pokrojone w paski)
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • około litr bulionu (dałam drobiowy)
  • 2 ząbki czosnku
  • kolendra, tymianek, papryka ostra, pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól

 

Przygotowanie

Suchą fasolę musimy namoczyć dzień wcześniej. Na drugi dzień zmieniamy wodę i gotujemy fasolę w ok 1,5 litra wody do miękkości przez około 1,5 h. Solimy ją po godzinie gotowania. Mięso z indyka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Następnie przekładamy je do garnka, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości przez około 45 min. Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie trzy składki podsmażamy na tej samej patelni, na której wcześniej smażyliśmy mięso. Do garnka z mięsem dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, włoszczyznę, sól i pieprz. Całość gotujemy około 15 minut, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie dodajemy podsmażoną kiełbasę w cebulą, ugotowaną fasolę, wlewamy passatę pomidorową, dodajemy zioła i ewentualnie przyprawiamy jeszcze do smaku. Całość gotujemy na wolnym ogniu jeszcze około 10 minut.

Zupa gulaszowa z indykiem – pyszne danie jednogarnkowe

 

Zobacz inne przepisy na sycące zupy:

Zupa Gulaszowa Po Zbójnicku

Fasolka Po Bretońsku – Tradycyjny Przepis

Zupa Meksykańska Z Mięsem Mielonym

Tradycyjna Zupa Fasolowa – Sprawdzony Przepis

Zupa Gulaszowa Z Wieprzowiną I Dużą Ilością Warzyw

Zupa Fasolowa Na Kiełbasie

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami to jedno z tych dań, które zawsze się…

4 dni ago

Błyskawiczne bułki twarogowe z air fryera

Miękkie, puszyste i gotowe w niecałe 20 minut – te bułki twarogowe z air fryera…

5 dni ago

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 tydzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

2 tygodnie ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

2 tygodnie ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

3 tygodnie ago