Zupa gulaszowa z indykiem – pyszne danie jednogarnkowe
Zupa gulaszowa z indykiem, kiełbasą, fasolą i ziemniakami to pyszne, gęste danie jednogarnkowe, które wspaniale syci i rozgrzewa. Jej przygotowanie zabiera trochę czasu, ale na drugi i trzeci dzień smakuje jeszcze lepiej, więc można zrobić dużą porcję i mieć przez kilka dni spokój z obiadem. Zamiast mięsa indyka można dodać też wieprzowinę, albo to i to naraz.
Suchą fasolę musimy namoczyć dzień wcześniej. Na drugi dzień zmieniamy wodę i gotujemy fasolę w ok 1,5 litra wody do miękkości przez około 1,5 h. Solimy ją po godzinie gotowania. Mięso z indyka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Następnie przekładamy je do garnka, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości przez około 45 min. Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie trzy składki podsmażamy na tej samej patelni, na której wcześniej smażyliśmy mięso. Do garnka z mięsem dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, włoszczyznę, sól i pieprz. Całość gotujemy około 15 minut, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie dodajemy podsmażoną kiełbasę w cebulą, ugotowaną fasolę, wlewamy passatę pomidorową, dodajemy zioła i ewentualnie przyprawiamy jeszcze do smaku. Całość gotujemy na wolnym ogniu jeszcze około 10 minut.
Bułki z parówką to jedna z tych przekąsek, które znikają szybciej, niż zdążysz wyjąć drugą…
Ciasto Pijane Rafaello to idealna propozycja dla wszystkich, którzy kochają kokosowe desery o kremowej konsystencji…
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…