Ciasto Kokosowa Blondynka z dżemem brzoskwiniowym i masą budyniową to prawdziwy rarytas. Jest tak smaczne, że zniknie ze stołu zanim się obejrzycie. Puszyste i lekko wilgotne ciasto, przełożone dżemem i masą budyniową z wiórkami kokosowymi z pewnością zawojuje wasze kubki smakowe.
Składniki na ciasto Kokosowa Blondynka (blacha o wym: 28×23 cm):
- 3 jajka
- 200 g cukru (szklanka)
- 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 300 ml oleju (szklanka)
- 300 ml śmietany 18% (szklanka)
- 150 g dżemu brzoskwiniowego lub innego o jasnym kolorze (najlepiej domowej roboty; ważne, żeby nie był wodnisty)
- łyżeczka sody
Masa budyniowa:
- 800 ml mleka
- 150 g cukru (2/3 szklanki)
- 60 g mąki pszennej (3 łyżki
- 60 g mąki ziemniaczanej (3 łyżki)
- 3 żółtka
- 150 g masła
Ponadto:
- 100 g wiórków kokosowych
- 50 g masła
- około 100 g dżemu brzoskwiniowego
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z sodą. Jajka ubijamy z cukrem. Następnie cały czas ubijając dodajemy mąkę. Po chwili wlewamy olej, śmietanę i dżem. Całość jeszcze chwilę miksujemy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C. Pieczemy około 35 minut (do tzw. suchego patyczka) w trybie góra-dół. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy w temperaturze pokojowej.
Na patelni roztapiamy 50 g masła i dodajemy wiórki kokosowe. Smażymy je przez chwilę na wolnym ogniu, aż nabiorą lekko złotego koloru. Uważamy, aby nie przypalić. Odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy masę budyniową. Szklankę mleka mieszamy dokładnie trzepaczką z oboma rodzajami mąk i żółtkami jajek do uzyskania jednolitej konsystencji. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć, wlewamy powoli mieszankę mleka z mąką i mieszamy energicznie do czasu uzyskania gęstej masy. Gorący budyń przykrywamy folią spożywczą tak, by dotykała powierzchni masy (zapobiegnie to powstaniu twardego kożucha na wierzchu). Budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie masło, które powinno być w temperaturze pokojowej, ucieramy mikserem, aż stanie się puszyste, po czym dokładamy po kilka łyżek zimnego budyniu, a także połowę wiórków kokosowych, cały czas ucierając.
Wystudzone ciasto wyjmujemy z blaszki i przekrawamy na dwa równe blaty. Spodnią warstwę smarujemy dżemem, następnie ostrożnie wykładamy 2/3 masy budyniowej i wygładzamy. Całość nakrywamy drugim blatem. Na jego powierzchni rozsmarowujemy resztę masy budyniowej, następnie posypujemy drugą połową wiórków kokosowych. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby masa dobrze zastygła.
Zostaw odpowiedź