Przekąski

Tortilla po meksykańsku – szybka i smaczna przekąska

Tortilla po meksykańsku z mięsem mielonym i warzywami w sosie pomidorowym to smaczna przekąska na ciepło dla wielbicieli kuchni meksykańskiej. Danie robi się dość szybko i nie wymaga wiele pracy. Będzie świetną potrawą na imprezie ze znajomymi, ale sprawdzi się też jako lunch do pracy, gdyż łatwo można ją podgrzać w mikrofalówce.

Składniki na tortillę po meksykańsku (6 porcji):

  • 6 placków do tortilli
  • 400 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • papryka czerwona
  • 2 ostre papryczki chili lub pepperoni (lub ostra przyprawa chili w proszku) – jeśli nie lubicie ostrych smaków, można pominąć
  • pół łyżeczki cukru
  • sól, pieprz, oregano, kolendra

Przygotowanie

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Oba składniki wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażamy przez chwilę. Następnie dodajemy mięso mielone i całość smażymy jakieś 8-10 minut. W tym czasie papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę lub paseczki. Kukurydzę i fasolkę odsączamy z zalewy. Do podsmażonego mięsa dodajemy papryki i wlewamy passatę pomidorową. Całość dusimy na wolnym ogniu przez jakieś 10 minut. Na koniec dodajemy kukurydzę, fasolę, cukier, przyprawy i zioła. Mieszamy dokładnie. Gorący farsz nakładamy na tortille, które następnie zwijamy w rulony. Można podawać od razu lub przed podaniem zapiec tortille w piekarniku posypane serem żółtym.

Tortilla po meksykańsku – szybka i smaczna przekąska

Zobacz inne przepisy na dania inspirowane kuchnią meksykańską:

Krokiety Po Meksykańsku Z Mięsem Mielonym

Zupa Meksykańska Z Mięsem Mielonym

Zapiekane Krokiety Po Meksykańsku Z Tortilli

Papryka Z Farszem Meksykańskim

Chili Con Carne – Prosty I Szybki Przepis

Tacos Śniadaniowe

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

  • Super przepis :) właśnie zrobiłam z lawaszem bo akurat tortilli nie miałam. Wyszło pyszne 😁

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago