Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i ricottą
Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i ricottą w sosie pomidorowym to pyszne, bezmięsne danie, które można podać na obiad albo jako ciepłą przekąskę na imprezie. Smakują naprawdę obłędnie i są niezwykle sycące. Polecam wszystkim wielbicielom szpinaku.
Farsz:
Ponadto:
Przygotowujemy naleśniki. Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy do niej mleko, jajka, wodę, olej i sól. Składniki miksujemy ze sobą przez chwilę i odstawiamy na 20 minut.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko miksujemy. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewamy szybkim ruchem porcję ciasta naleśnikowego, tak aby było rozprowadzone na całym dnie patelni. Smażymy naleśniki z dwóch stron (obracając przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego zarumienienia. Usmażone naleśniki układamy w stosik na talerzu, który nakrywamy miską czy pokrywką. Dzięki temu naleśniki zachowają miękkość i elastyczność.
Przygotowujemy farsz. Pora i suszone pomidory kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy najpierw czosnek i pora. Przysmażamy przez chwilę, następnie dodajemy szpinak. Całość smażymy, aż woda ze szpinaku odparuje. Na koniec dodajemy ricottę, suszone pomidory i przyprawy. Farsz mieszamy dokładnie i odstawiamy do przestygnięcia.
Przygotowujemy sos pomidorowy. Czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy przez chwilę na maśle, uważając aby się nie przypalił. Następnie wlewamy passatę pomidorową, dodajemy cukier i przyprawy. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut.
Na naleśniki nakładamy po sporej łyżce farszu, zwijamy w rulony i układamy na blaszce. Na nich rozsmarowujemy sos pomidorowy i posypujemy startym serem żółtym. Naleśniki zapiekamy w piekarniku przez ok 20 min w temp 180 C.
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…
Zapiekane sakiewki z kurczaka to prosty, a jednocześnie efektowny pomysł na obiad dla całej rodziny.…
Sałatka brokułowa z fetą i jajkiem to pyszne połączenie świeżych warzyw, kremowego sera, jajek…
Wilgotny murzynek z wiśniami to ciasto, które smakuje każdemu i sprawdzi się dosłownie zawsze –…
Bakłażany faszerowane ryżem i mięsem to smaczne i sycące danie, które przygotujesz bez większego wysiłku.…
Puszyste, złociste i pełne aromatycznego farszu – bułeczki nadziane z patelni to przepis, który podbije…