Wegetariańskie

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i ricottą

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i ricottą w sosie pomidorowym to pyszne, bezmięsne danie, które można podać na obiad albo jako ciepłą przekąskę na imprezie. Smakują naprawdę obłędnie i są niezwykle sycące. Polecam wszystkim wielbicielom szpinaku.

Składniki na zapiekane naleśniki ze szpinakiem i ricottą (około 12 sztuk):

  • 2 szklanki mleka (szklanka – 220 ml)
  • szklanka wody gazowanej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • łyżka oleju
  • szczypta soli

Farsz:

  • 400 g szpinaku (mrożony lub świeży)
  • 250 g ricotty
  • średniej wielkości por
  • kilka suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

 

Ponadto:

  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • pół łyżeczki cukru
  • papryka ostra,m oregano, bazylia, sól, pieprz
  • 200 g sera żółtego

 

Przygotowanie

Przygotowujemy naleśniki. Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy do niej mleko, jajka, wodę, olej i sól. Składniki miksujemy ze sobą przez chwilę i odstawiamy na 20 minut.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko miksujemy. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewamy szybkim ruchem porcję ciasta naleśnikowego, tak aby było rozprowadzone na całym dnie patelni. Smażymy naleśniki z dwóch stron (obracając przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego zarumienienia. Usmażone naleśniki układamy w stosik na talerzu, który nakrywamy miską czy pokrywką. Dzięki temu naleśniki zachowają miękkość i elastyczność.

Przygotowujemy farsz. Pora i suszone pomidory kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy najpierw czosnek i pora. Przysmażamy przez chwilę, następnie dodajemy szpinak. Całość smażymy, aż woda ze szpinaku odparuje. Na koniec dodajemy ricottę, suszone pomidory i przyprawy. Farsz mieszamy dokładnie i odstawiamy do przestygnięcia.

Przygotowujemy sos pomidorowy. Czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy przez chwilę na maśle, uważając aby się nie przypalił. Następnie wlewamy passatę pomidorową, dodajemy cukier i przyprawy. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut.

Na naleśniki nakładamy po sporej łyżce farszu, zwijamy w rulony i układamy na blaszce. Na nich rozsmarowujemy sos pomidorowy i posypujemy startym serem żółtym. Naleśniki zapiekamy w piekarniku przez ok 20 min w temp 180 C.

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i ricottą

 

Zobacz inne przepisy na zapiekane naleśniki:

Naleśniki Z Gyrosem Zapiekane W Piekarniku

Naleśniki Ruskie Z Serem Żółtym

Naleśniki Po Meksykańsku

Zapiekane Naleśniki Z Pieczarkami I Kurczakiem

Zapiekane Naleśniki Z Mięsem Mielonym

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

2 dni ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

4 dni ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

6 dni ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago

Ciasto Makowa Pokusa z wiśniami i kremem śmietankowym

Delikatny biszkopt z makiem, lekko kwaskowe wiśnie w galaretce i puszysty krem śmietankowy – to…

2 tygodnie ago

Pstrąg zapiekany z warzywami i masłem czosnkowym

Pstrąg zapiekany z warzywami to prosty i pyszny pomysł na lekki obiad prosto z piekarnika.…

2 tygodnie ago