Sałatka warstwowa z makaronem, bobem i pomidorami jest pyszna, sycąca i pięknie się prezentuje na stole. To idealna przekąska na imprezie w sezonie letnim, kiedy pod dostatkiem mamy świeżych warzyw. Jeśli szukasz niebanalnego przepisu na wegetariańską sałatkę, ten z pewnością cię zainteresuje!
Składniki na sałatkę warstwową z makaronem:
- 150 g drobnego makaronu np. muszelki lub koraliki
- 500 g bobu
- 5 jajek
- 2 pomidory
- 400 g żółtej fasolki szparagowej
- 100 g sera żółtego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Fasolkę myjemy, odcinamy jej końcówki i kroimy na około 3 cm kawałki. Wsadzamy ją do garnka, zalewamy wodą, dodajemy pół łyżeczki soli i gotujemy do miękkości (można również ugotować ją na parze). Następnie odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórek. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Pomidory kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Majonez mieszamy z jogurtem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami.
W dużej przezroczystej misce układamy kolejno: makaron, bób, jajka, pomidory, fasolkę, sos czosnkowy i ser żółty. Sałatkę można podawać od razu po przygotowaniu.
Zobacz inne przepisy na sałatki warstwowe:
Szybka Sałatka Warstwowa Z Jajkiem I Pomidorem – Niezawodny Przepis
Sałatka Warstwowa Z Kurczakiem Curry
Sałatka Warstwowa Z Szynką I Selerem Konserwowym
Sałatka Warstwowa Z Szynką I Rukolą
Sałatka Z Rybą Smażoną W Panierce I Warzywami
Zostaw odpowiedź