Ciasto Stefanka Cappuccino bez pieczenia to pyszny deser na bazie herbatników i masy grysikowej z czekoladową polewą. Robi się je bardzo szybko, nie wymaga wiele pracy i jest proste w wykonaniu. Klasyczną Stefankę uwielbiam od dzieciństwa, ale tym razem postanowiłam pokombinować i do masy dodałam cappuccino orzechowe, co okazało się bardzo dobrym pomysłem. Ciasto wyszło tak smaczne, że sama mogłabym zjeść całą blaszkę.
Składniki na ciasto Stefanka Cappuccino bez pieczenia (blaszka o wymiarach 28×23 cm):
- litr mleka
- 3/4 szklanki kaszy manny (150 g)
- 150 g masła
- ¾ szklanki cukru (180 g)
- 50 g cappuccino w proszku (ulubiony smak, ja dałam orzechowy)
- około 420 g herbatników
Polewa:
- 2 łyżki masła
- 150 g czekolady o dużej zawartości kakao
- 1/3 szklanki mleka
Przygotowanie
Mleko, masło i cukier wkładamy do garnka i podgrzewamy, od czasu do czasu mieszając, aby wszystkie składniki się rozpuściły i połączyły ze sobą. Do gorącego mleka wsypujemy cappuccino i mieszamy. Kiedy mleko zacznie wrzeć, powoli wsypujemy kaszę mannę, cały czas intensywnie mieszając, najlepiej trzepaczką. Kaszę gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut, aż zgęstnieje. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki. Na nie wylewamy 1/3 gorącej kaszy, następnie znowu herbatniki i kasza, aż powstaną cztery warstwy herbatników i trzy kaszy manny. Całość odstawiamy do wystudzenia.
Składniki na polewę podgrzewamy na wolnym ogniu w rondelku, od czasu do czasu mieszając, aby nic się nie przypaliło. Polewę doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie wylewamy ją na wystudzone ciasto. Kiedy całość będzie całkowicie zimna, ciasto wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie można je już bez problemu kroić. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Zostaw odpowiedź