Wegetariańskie

Krokiety z brokułem i pieczarkami

Krokiety z brokułem i pieczarkami to niezwykle smaczne, bezmięsne danie, które można przygotować na sycący obiad dla całej rodziny. Nie byłabym sobą, gdybym nie podała ich z kubkiem czerwonego barszczu. Przygotowanie potrawy zabiera co prawda trochę czasu, ale można ją zrobić dzień wcześniej, a przed podaniem tylko obtoczyć krokiety w panierce i usmażyć na patelni.

 

Składniki na krokiety z brokułem i pieczarkami (około 10 sztuk):

Naleśniki:

  • 2 szklanki mleka (szklanka – 200 ml)
  • szklanka wody gazowanej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • łyżka oleju
  • szczypta soli

Farsz:

  • brokuł (około 400 g)
  • 400 g pieczarek
  • 150 g sera gorgonzola (jeśli nie lubicie serów pleśniowych, można go zamienić na inny np. cheddar)
  • sól, pieprz

 

Dodatkowo: jajko, bułka tarta

 

Przygotowanie

Przygotowujemy naleśniki. Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy do niej mleko, jajka, wodę, olej i sól. Składniki miksujemy ze sobą przez chwilę i odstawiamy na 20 minut.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko miksujemy. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewamy szybkim ruchem porcję ciasta naleśnikowego, tak aby było rozprowadzone na całym dnie patelni. Smażymy naleśniki z dwóch stron (obracając przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego zarumienienia. Usmażone naleśniki układamy w stosik na talerzu, który nakrywamy miską czy pokrywką. Dzięki temu naleśniki zachowają miękkość i elastyczność.

Przygotowujemy farsz. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości, najlepiej na parze. Po ugotowaniu rozdrabniamy go widelcem lub miksujemy blenderem. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju, aż odparuje z nich cały płyn. Następnie dodajemy do nich pokruszoną gorgonzolę, rozdrobionego brokuła i przyprawy. Całość mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę, aż gorgonzola się rozpuści.

Na naleśniki wykładamy po sporej łyżce farszu. Zawijamy do środka brzegi naleśnika. Następnie zwijamy rulon, formując tym samym krokiety. Tak przygotowane krokiety obtaczamy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażymy na oleju z wszystkich stron do zrumienienia.

 

Krokiety z brokułem i pieczarkami

Zobacz inne przepisy na krokiety:

Krokiety Po Meksykańsku Z Mięsem Mielonym

Krokiety Z Gyrosem

Krokiety Z Pieczarkami I Serem Żółtym

Krokiety Z Ryżem I Pieczarkami

Zapiekane Krokiety Z Cukinią I Mięsem Mielonym

Krokiety Z Szynką, Pieczarkami I Serem

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

19 godzin ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago