Kurczak z kurkami w sosie śmietanowym to wyborne danie z jednej patelni, które można przygotować na pyszny obiad. Potrawa jest niezwykle aromatyczna, delikatna i stanowi prawdziwą eksplozję smaku. W sezonie na kurki nie może jej zabraknąć na stole! Podudzia z kurczaka podałam z brązowym ryżem i surówką z cukinii.
Danie można przygotować również z piersią z kurczaka, wtedy będzie to trwało krócej, ale też będzie nieco inne w smaku, gdyż pierś jest chudym mięsem. Tłuszcz, który wytapia się podczas smażenia z udek znacząco podbija smak.
Składniki na kurczaka z kurkami w sosie śmietanowym:
- 0,5 kg podudzi z kurczaka (mogą też być udka lub ćwiartki)
- 200 g kurek
- 200 ml śmietany 30%
- 200 ml bulionu (dałam z kurczaka)
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, papryka ostra (lub łagodna)
Przygotowanie
Podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy i oprószamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy cienką warstwę oleju i obsmażamy na nim kurczaka z jednej, a potem z drugiej strony. Następnie na patelnię wlewamy bulion i nakrywamy ją pokrywką. Kurczaka dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 45 minut. W międzyczasie kurki oczyszczamy, jeśli są duże, kroimy je na kawałki, małe pozostawiamy w całości. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Kiedy mięso zmięknie i zacznie nieznacznie odchodzić od kości, a bulion się znacznie zredukuje, na patelnię wrzucamy cebulę i czosnek, a po chwili dorzucamy kurki. Całość smażymy przez kilka minut. Następnie wlewamy śmietanę i sos doprawiamy solą oraz pieprzem. Dusimy jeszcze jakieś 15 minut na wolnym ogniu, aż śmietana zgęstnieje.
Zostaw odpowiedź