Szybkie placuszki na jogurcie greckim z twarogiem to pyszny pomysł na śniadanie na słodko lub deser do popołudniowej kawy. Robi się je błyskawicznie – wystarczy wymieszać wszystkie składniki i usmażyć placuszki na patelni. Są mięciutkie, delikatne, puszyste i chrupiące. Placuszki można podać posypane cukrem pudrem, z konfiturą, miodem lub syropem klonowym.
Składniki na placuszki na jogurcie z twarogiem (około 10 sztuk):
- 200 g mąki pszennej
- 250 g twarogu półtłustego
- 2 jajka
- 350 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki cukru
- płaska łyżeczka sody
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i sodę. Twaróg rozgniatamy widelcem i dodajemy do mąki. Dodajemy również jogurt i cukier. Wbijamy jajka. Całość mieszamy trzepaczką. Ciasto powinno być dość luźne, ale nie lejące się. Na patelnię wlewamy olej, tak aby było go około 0,5 cm na dnie i rozgrzewamy. Dużą łyżką nakładamy porcje ciasta na rozgrzany olej, lekko rozpłaszczamy, aby uformowały się placuszki. Smażymy je z obu stron po około 4-5 minut na złoto i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Bardzo mocno dziękuję za przepis na placuszki. Właśnie zrobiłam je na śniadanie, są pyszne smaczne i szybkie w robieniu.