Dania główne

Karkówka duszona w piwie

Karkówka duszona w piwie to pyszny pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Mięso wychodzi mięciutkie i soczyste, a aromatyczny sos świetnie do niego pasuje. Jest to świetny przepis kiedy macie ochotę na syty, treściwy obiad z mięsem w roli głównej. Karkówkę podałam z tłuczonymi ziemniakami ze szczypiorkiem i surówką z kiszonej kapusty.

 

Składniki na karkówkę duszoną w piwie:

    • 1 kg karkówki wieprzowej
    • 2 cebule
    • około 250 ml piwa (dałam Karmi Classic)
    • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
    • łyżka mąki (opcjonalnie)
    • pieprz, papryka ostra, czosnek suszony, sól

 

Przygotowanie

Karkówkę kroimy w plastry grubości około 2,5 cm. Każdy plaster obsypujemy pieprzem, ostrą papryką i czosnkiem. Mięso obsmażamy na złoto z dwóch stron na patelni z rozgrzaną łyżką oleju. Następnie przekładamy je do garnka, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i zalewamy piwem. Dodajemy również sól i pieprz. Całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około półtora godziny, aż mięso będzie miękkie. Jeśli w trakcie duszenia odparuje zbyt dużo płynu, dolewamy jeszcze piwa. Kiedy mięso będzie gotowe, wyjmujemy je z garnka, a do sosu dodajemy sos sojowy i przyprawy do smaku. Gotujemy jeszcze jakieś 5 minut. Jeśli sos jest zbyt rzadki to rozpuszczamy łyżkę mąki w 1/3 szklanki zimnej wody, wlewamy do sosu, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje. Przed podaniem plastry karkówki polewamy sosem.

Karkówka duszona w piwie

Zobacz inne przepisy na karkówkę do obiadu:

Karkówka w sosie chrzanowym

Karkówka po cygańsku z pieczarkami i papryką

Karkówka duszona w sosie własnym

Roladki z karkówki zapiekane w sosie pomidorowym

Kotlety z karkówki marynowane w mleku i cebuli

Karkówka zapiekana z kapustą pekińską

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

  • Dzięki za przepis. Akurat została mi butelka perly w lodówce więc z chęcia wykorzystam ją do zrobienia pysznego dania!

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago