Karkówka duszona w piwie
Karkówka duszona w piwie to pyszny pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Mięso wychodzi mięciutkie i soczyste, a aromatyczny sos świetnie do niego pasuje. Jest to świetny przepis kiedy macie ochotę na syty, treściwy obiad z mięsem w roli głównej. Karkówkę podałam z tłuczonymi ziemniakami ze szczypiorkiem i surówką z kiszonej kapusty.
Składniki na karkówkę duszoną w piwie:
Przygotowanie
Karkówkę kroimy w plastry grubości około 2,5 cm. Każdy plaster obsypujemy pieprzem, ostrą papryką i czosnkiem. Mięso obsmażamy na złoto z dwóch stron na patelni z rozgrzaną łyżką oleju. Następnie przekładamy je do garnka, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i zalewamy piwem. Dodajemy również sól i pieprz. Całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około półtora godziny, aż mięso będzie miękkie. Jeśli w trakcie duszenia odparuje zbyt dużo płynu, dolewamy jeszcze piwa. Kiedy mięso będzie gotowe, wyjmujemy je z garnka, a do sosu dodajemy sos sojowy i przyprawy do smaku. Gotujemy jeszcze jakieś 5 minut. Jeśli sos jest zbyt rzadki to rozpuszczamy łyżkę mąki w 1/3 szklanki zimnej wody, wlewamy do sosu, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje. Przed podaniem plastry karkówki polewamy sosem.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
Dzięki za przepis. Akurat została mi butelka perly w lodówce więc z chęcia wykorzystam ją do zrobienia pysznego dania!