Roladki drobiowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w pysznym sosie to wykwintne i wyborne danie, które można podać nie tylko na niedzielny obiad. Roladki przygotowałam z udźców indyka i wyszły bardzo smaczne, ale świetnie też sprawdzi się karkówka wieprzowa pokrojona w plastry. Danie podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.
Składniki na roladki drobiowe ze szpinakiem:
-
- 1,2 kg mięsa z udźca indyka bez skóry i kości (można zastąpić karkówką wieprzową)
-
- 300 ml bulionu drobiowego
-
- 200 ml śmietany 30%
-
- około 1/3 szklanki mąki pszennej
-
- sól, pieprz, papryka ostra
Farsz:
-
- 150 g szpinaku (dałam mrożony)
-
- 2 ząbki czosnku
-
- 4-5 suszonych pomidorów
-
- łyżka masła
-
- sól, pieprz
Przygotowanie
Przygotowujemy farsz. Przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy przez minutę na roztopionym na patelni maśle. Następnie dodajemy szpinak i smażymy, aż nadmiar płynu odparuje. Dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory i przyprawy. Całość mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Mięso z udźców indyka myjemy, oczyszczamy z błon i lekko rozbijamy tłuczkiem, aby utworzyć większy płat mięsa jak na kotlety. Każdy kawałek oprószamy solą i pieprzem. Na mięsie rozsmarowujemy po czubatej łyżeczce farszu i zwijamy w rolady. Mięso spinamy wykałaczkami. Każdą roladkę obtaczamy w mące i układamy na patelni z dobrze rozgrzanym olejem. Smażymy je na dużym ogniu przez 3-4 minuty najpierw od strony, gdzie mamy „łączenie”. Następnie obracamy roladki i smażymy kolejne kilka minut. Podsmażone roladki zalewamy bulionem, przykrywamy pokrywką i dusimy około 45 minut na niezbyt dużym ogniu. W tym czasie obracamy je kilkukrotnie. Następnie zdejmujemy pokrywkę, wlewamy śmietanę, dodajemy przyprawy. Całość dusimy już bez przykrycia około 15-20 minut, aż sos zgęstnieje.
Zostaw odpowiedź