Dania główne

Golonka z indyka pieczona w piekarniku – szybki przepis

Golonka z indyka pieczona w piekarniku to szybki przepis na smaczne danie, które można podać na obiad w towarzystwie ziemniaków czy klusek śląskich i ulubionej surówki. Mięso wychodzi miękkie i soczyste, z chrupiącą skórką. Przygotowanie takiego dania zajmie dosłownie 5 minut, resztę załatwi piekarnik.

 

Składniki na golonkę z indyka pieczoną w piekarniku (4 porcje):

    • 4 golonki z indyka
    • 2 cebule
    • łyżka miodu
    • 3 łyżki ketchupu (dałam ostry)
    • łyżka sosu sojowego ciemnego
    • łyżka oleju
    • sól (szczypta), pieprz, ostra papryka

 

Przygotowanie

Składniki na marynatę czyli mód, olej, ketchup, sos sojowy i przyprawy mieszamy ze sobą. Marynatą smarujemy umyte i osuszone golonki. Golonki przykrywamy i odstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę, a najlepiej na około 12 godzin. Można przygotować marynatę wieczorem, a na drugi dzień mięso upiec w piekarniku.

Po tym czasie na dnie naczynia żaroodpornego układamy pokrojoną w piórka cebulę, a na niej golonki wraz z marynatą. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy z funkcją termoobiegu pod przykryciem przez godzinę, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20 minut.

Golonka z indyka pieczona w piekarniku – szybki przepis

 

Zobacz inne przepisy na indyka:

Kotlety z indyka w ekstra chrupiącej panierce

Kotlety mielone z indyka – najlepszy przepis

Zupa gulaszowa z indykiem – pyszne danie jednogarnkowe

Roladki drobiowe ze szpinakiem – przepis na wyśmienity obiad

Pieczeń z piersi indyka z żurawiną

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

1 dzień ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago