Golonka z indyka pieczona w piekarniku – szybki przepis
Golonka z indyka pieczona w piekarniku to szybki przepis na smaczne danie, które można podać na obiad w towarzystwie ziemniaków czy klusek śląskich i ulubionej surówki. Mięso wychodzi miękkie i soczyste, z chrupiącą skórką. Przygotowanie takiego dania zajmie dosłownie 5 minut, resztę załatwi piekarnik.
Składniki na marynatę czyli mód, olej, ketchup, sos sojowy i przyprawy mieszamy ze sobą. Marynatą smarujemy umyte i osuszone golonki. Golonki przykrywamy i odstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę, a najlepiej na około 12 godzin. Można przygotować marynatę wieczorem, a na drugi dzień mięso upiec w piekarniku.
Po tym czasie na dnie naczynia żaroodpornego układamy pokrojoną w piórka cebulę, a na niej golonki wraz z marynatą. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy z funkcją termoobiegu pod przykryciem przez godzinę, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20 minut.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…