Kurczak zapiekany w jogurcie z warzywami to szybki do zrobienia przepis na pyszny obiad dla całej rodziny, który nie wymaga wiele pracy. Pierś wychodzi soczysta i mięciutka, a sos jogurtowy kremowy i lekko kwaskowaty. Kurczaka podajemy z ryżem, makaronem czy kaszą i ulubioną surówką.
Składniki na kurczaka zapiekanego w jogurcie:
-
- 750 g piersi z kurczaka
-
- średniej wielkości por
-
- średniej wielkości marchew
-
- łyżka musztardy
-
- 2 ząbki czosnku
-
- 400 g jogurtu naturalnego
-
- łyżka mąki ziemniaczanej
-
- 200 g sera żółtego
-
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka ostra, oregano
Przygotowanie
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w poprzek w plastry grubości około 2-3 cm. Do sporej miski wlewamy jogurt, dodajemy musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Całość mieszamy dokładnie. Do tak przygotowanej marynaty wrzucamy piersi z kurczaka i mieszamy, aby każdy kawałek był dokładnie oblepiony jogurtem. Kurczaka odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
Pora kroimy w plastry, marchew w cienkie paski. Warzywa dodajemy do kurczaka z jogurtem i mieszamy. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy startym serem żółtym. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 30 minut z termoobiegiem.
Zobacz inne szybkie przepisy na pierś z kurczaka:
Kurczak w sosie z porem i koperkiem – przepis na szybki obiad
Szybki kurczak w sosie musztardowym
Kurczak w sosie pieczarkowym – szybki przepis na obiad
Kurczak z warzywami w sosie chrzanowym
Piersi z kurczaka zapiekane z pieczarkami
bardzo smaczne danie- polecam- no i szybkie w przygotowaniu