Dietetyczne

Kurczak po cygańsku – szybki przepis na obiad

Kurczak po cygańsku z papryką, cebulą i ogórkami kwaszonymi to szybkie i proste do zrobienia danie na pyszny obiad. Soczyste piersi z kurczaka w lekko kwaskowatym sosie pomidorowym z dodatkiem warzyw to potrawa, która ma wielu zwolenników, gdyż jest zdrowa i lekka. Jeśli całość podzielimy na 3 porcje, to każda będzie miała tylko niecałe 300 kcal, także nawet będąc na diecie odchudzającej można po nią sięgnąć. Na obiad podaję ją z ryżem, jako danie na imprezie czy na kolację na ciepło sprawdzi się z chrupiącym pieczywem.

Składniki na kurczaka po cygańsku (około 3 porcje):

    • 2 piersi z kurczaka (około 500 g)
    • 2 niewielkie papryki czerwone
    • 2 cebule
    • 3 ogórki konserwowe
    • 250 ml passaty pomidorowej
    • 1/3 szklanki wody z ogórków konserwowych
    • 1/3 szklanki wody
    • łyżeczka cukru
    • sól, pieprz, papryka wędzona, papryka ostra, czosnek suszony

 

Przygotowanie

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Cebule kroimy w piórka, ogórki w drobną kostkę, papryki w paski. Na patelni z rozgrzaną łyżką oleju podsmażamy kurczaka, aż zacznie się rumienić. Kurczaka przekładamy na talerz i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Na tej samej patelni, gdzie smażył się kurczak, podsmażamy cebulę, a po kilku minutach dodajemy paprykę. Warzywa smażymy jeszcze 3-4 minuty. Po tym czasie dodajemy z powrotem kurczaka oraz ogórki konserwowe, cukier i przyprawy, a także wlewamy passatę pomidorową, wodę z ogórków i zwykłą wodę. Całość mieszamy i dusimy na wolnym ogniu przez około 15 minut.

Kurczak po cygańsku – szybki przepis na obiad

 

Zobacz inne przepisy na szybki obiad:

Kurczak zapiekany w jogurcie – błyskawiczny przepis na obiad

Ryba smażona w chrupiącej panierce – szybko i pysznie

Sos boloński z parówkami

Spaghetti z sosem pomidorowym – przepis na obiad

Ryba z warzywami pieczona w papilotach

Kurczak zapiekany w sosie śmietanowo-koperkowym

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

  • To ogórki kwaszone czy konserwowe? Jeśli konserwowe, to wlewamy ocet?

    • Nie wlewamy octu. Mogą być zarówno ogórki kiszone jak i konserwowe.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

3 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago