Śniadania

Muffiny jajeczne – przepis na śniadanie

Muffiny jajeczne to prosty przepis na pyszne i sycące śniadanie, które powstało z resztek zalegających w lodówce, czyli z kilku ziemniaków niezjedzonych na obiad, znalazło się także po kawałku boczku i szynki oraz oliwki i groszek. Jest to świetny pomysł na sprzątnięcie lodówki z resztek wędlin, można też do muffinek dodać paprykę, suszone pomidory, pieczarki, szczypiorek czy inne ulubione dodatki. Takie babeczki pysznie smakują z sosem czosnkowym lub ketchupem. Można też podać z surówką ze świeżych warzyw.

Składniki na muffiny jajeczne (12 sztuk):

    • 4 jajka
    • 1/4 szklanki mleka
    • łyżeczka mąki pszennej
    • 3-4 ugotowane ziemniaki (mogą być z dnia poprzedniego)
    • średniej wielkości cebula
    • około 150 g pieczonego schabu
    • około 100 g boczku wędzonego
    • pół szklanki groszku mrożonego
    • 2 garście oliwek zielonych
    • 200 g sera żółtego
    • sól, pieprz, czosnek suszony, przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, papryka ostra

 

Przygotowanie

Ziemniaki kroimy w niezbyt drobną kostkę. Cebulę kroimy w piórka, boczek i kiełbasę w drobną kotkę, oliwki w plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce. Na patelni z rozgrzaną łyżką oleju podsmażamy najpierw cebulę. Po 2-3 minutach dodajemy boczek, następnie kiełbasę. Na koniec dorzucamy ziemniaki i całość jeszcze kilka minut przysmażamy, aż ziemniaki zaczną się rumienić. Podsmażone składniki mieszamy z oliwkami i groszkiem. W misce mieszamy jajka, mleko, mąkę i przyprawy na jednolitą masę. Do każdej formy na muffiny nakładamy po łyżce ziemniaków z dodatkami, następnie wlewamy masę jajeczną, tak aby była około 0,5 cm poniżej brzegów. Na wierzchu układamy ser żółty. Jeśli nie macie formy do muffinek, składniki można zapiec w kokilkach. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 C i pieczemy 15 minut.

 

Muffiny jajeczne – przepis na śniadanie

 

Zobacz inne przepisy na nietypowe śniadanie:

Tosty francuskie z piekarnika – śniadanie na wypasie

Chlebek pizza – pyszny i prosty do zrobienia

Lekkie jak chmurka chlebki jajeczne

Bułki faszerowane mięsem i pieczarkami

Jajka zapiekane w kokilkach

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago