Surówka z czerwonej kapusty – do przechowywania w lodówce lub pasteryzacji

Surówka z czerwonej kapusty – do przechowywania w lodówce lub pasteryzacji
Surówka z czerwonej kapusty – do przechowywania w lodówce lub pasteryzacji

Surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem kapusty włoskiej, marchewki i cebuli to bardzo smaczny dodatek do obiadu czy pieczonych mięs. Dodanie włoskiej kapusty nie jest konieczne, można po prostu użyć większej główki czerwonej. Mi po prostu została z poprzedniego obiadu, więc dorzuciłam ją do surówki.

 

Składniki na surówkę z czerwonej kapusty:

    • mała główka czerwonej kapusty (około 2 kg)
    • pół główki kapusty włoskiej (około 1 kg)
    • 0,5 kg marchewki
    • 2 duże cebule
    • pół szklanki cukru

 

Zalewa:

    • pół szklanki cukru (szklanka o pojemności 250ml)
    • 1,5 szklanki wody
    • 0,5 szklanki oleju
    • szklanka octu spirytusowego 10%
    • 3 łyżki soli

 

Przygotowanie

Kapustę przekrawamy na 8 części i szatkujemy. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule kroimy w piórka. Składniki przekładamy do jednej miski i zasypujemy cukrem. Mieszamy je dokładnie ze sobą, lekko ugniatając ręką. Odstawiamy na godzinę.

Wszystkie składniki zalewy mieszamy dokładnie ze sobą i wlewamy do warzyw. Warzywa jeszcze raz mieszamy.

Surówkę przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików, pilnując, aby warzywa całkowicie były w zalewie. Jeżeli w którymś słoiku będzie zbyt mało soku, można dolać odrobinę wody. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy lub odstawiamy do lodówki. Bez pasteryzacji surówka będzie dobra przez około 2-3 tygodnie.

Ja część odłożyłam do lodówki, a resztę pasteryzowałam „na sucho”. Słoiki przełożyłam na blaszkę, tak by się nie stykały i włożyłam do zimnego piekarnika. Nastawiłam temperaturę na 120 C i pasteryzowałam przez 30 minut od momentu, kiedy piekarnik osiągnął ustawioną temperaturę. Następnie wyłączyłam piekarnik, uchyliłam drzwiczki i pozostawiłam słoiki do przestygnięcia. Kiedy były chłodne, nakrętki dokręciłam, aby na pewno nic z nich nie wyciekało i słoiki odwróciłam do góry dnem na około 12 h.

Surówka z czerwonej kapusty – do przechowywania w lodówce lub pasteryzacji
Surówka z czerwonej kapusty – do przechowywania w lodówce lub pasteryzacji

 

Zobacz inne przepisy na surówkę z kapusty:

Surówka z czerwonej kapusty

Zimowa surówka z kapusty – do pasteryzacji lub schowania do lodówki

Surówka barowa z białej kapusty

Dwutygodniowa surówka z kapusty (jak u chińczyka)

Najlepsza surówka coleslaw – jak z KFC

Surówka z białej kapusty