Ryż zapiekany z jabłkami i twarogiem to danie zainspirowane sufletem i klasycznym ryżem z jabłkami. Taką zapiekankę z ryżem, ubitymi jajkami i budyniem robi się bardzo prosto i nie zabiera wiele czasu, a smakuje obłędnie. Sprawdzi się na śniadanie, lunch do pracy czy szkoły albo jako deser, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego do kawy. Smakuje wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeśli lubicie ryż z jabłkami, to to danie też z pewnością przypadnie wam do gustu, gdyż jest podobne w smaku, ale o wiele smaczniejsze. Choć ja nigdy nie byłam zwolenniczką tej potrawy, to w poniższej wersji mogłabym jeść ją co chwilę.
Składniki na ryż zapiekany z jabłkami i twarogiem:
-
- 5 jajek (rozmiar M)
-
- 3 łyżki cukru
-
- 3 średniej wielkości jabłka
-
- 250 g twarogu
-
- 100 g ryżu (dałam jaśminowy, może być biały czy basmati)
-
- opakowanie budyniu waniliowego (około 40 g)
-
- około pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu i pozostawiamy do wystudzenia. Jajka ubijamy z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie, cały czas miksując, dodajemy proszek budyniowy, a potem po łyżce twarogu. Na koniec dodajemy ryż i krótko miksujemy do równomiernego rozprowadzenia składników. 2 jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy je do masy ryżowo-jajecznej i mieszamy łyżką. Masę przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i wyrównujemy. Ostatnie jabłko obieramy, przekrawamy na ćwiartki i kroimy w plastry. Plastry jabłka układamy na wierzchu zapiekanki. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 30-35 minut, aż wierzch zacznie się rumienić. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cynamonem.
Zostaw odpowiedź