Botwinka z młodą kapustą, koperkiem i marchewką, podana z jajkiem gotowanym na twardo i młodymi ziemniaczkami to prawdziwie pyszna, lekka, ale sycąca zupa, idealna na późnowiosenny i letni obiad. Jest bardzo smaczna, aromatyczna i delikatna. Robi się ją szybko i nie wymaga zbyt dużo pracy. Mi najlepiej smakuje przygotowana z pozostałości niedzielnego rosołu drobiowego, ale możecie wykorzystać również wywar warzywny, wtedy będzie całkowicie wegetariańska. Zupa jest jeszcze lepsza dzień lub dwa po ugotowaniu, dlatego najlepiej ugotować jej większą ilość, a zaoszczędzony czas wykorzystać na aktywność na świeżym powietrzu.
Składniki na botwinkę z młodą kapustą (4 porcje):
- pęczek botwiny
- pół główki młodej kapusty
- 2 młode marchewki
- korzeń pietruszki
- 1,5 l bulionu (drobiowy lub warzywny)
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżka śmietany 30%
- po kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego
- natka marchewki (opcjonalnie)
- pęczek koperku
- sól, pieprz
Dodatkowo: młode ziemniaki, jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie
Do garnka z bulionem wkładamy ziele angielskie, liście laurowe, obraną marchew i pietruszkę oraz natkę marchewki. Całość gotujemy do miękkości warzyw. Następnie bulion przecedzamy. Ugotowaną marchewkę kroimy w plasterki, pietruszkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Warzywa wkładamy z powrotem do bulionu. Dodajemy też drobno posiekaną botwinkę. Całość gotujemy około 10 minut na wolnym ogniu. W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy drobno posiekaną kapustę. Kapustę smażymy przez kilka minut, aż zmięknie i przekładamy do zupy. Całość gotujemy, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy sok z cytryny, śmietanę i posiekany koperek. Doprawiamy również solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze chwilkę. Zupę podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo i ziemniakami z wody.
uwielbiam botwinkę 🙂