Kruche ciasto z rabarbarem i bezą, na które u mnie w domu rodzinnym mówi się Pleśniak, jest proste do zrobienia i bardzo smaczne. Nie jest zbyt słodkie, a rabarbar dodaje dodatkowo lekko kwaśną nutę. Do jego przygotowania zamiast rabarbaru można użyć innych owoców, w zależności na co obecnie trwa sezon.
Składniki na kruche ciasto z rabarbarem i bezą:
- 5 żółtek
- 350 g mąki pszennej typ 500 (3 szklanki)
- 150 g cukru (2/3 szklanki)
- 200 g masła
- 50 g smalcu
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
Beza:
- 5 białek
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g cukru
Dodatkowo
- 700 g rabarbaru
- 2 łyżki cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
Najpierw przygotowujemy kruche ciasto. Zimne masło i smalec siekamy drobno nożem. Dodajemy do nich żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i ewentualnie ekstrakt zapachowy. Szybko zagniatamy ręką jednolite ciasto. Można je zagnieść również za pomocą robota kuchennego z mieszadłem do wyrabiania ciasta – ucieram wtedy najpierw masło i smalec z cukrem, następnie dodaję żółtka, a na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwa kawałki w proporcjach 1/3 i 2/3. Oba zawijamy w folię aluminiową. Większy wkładamy do lodówki, a mniejszy do zamrażalnika na mniej więcej godzinę.
Rabarbar obieramy i kroimy na kawałki grubości około 1 cm. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na 20 minut. Białka (w temperaturze pokojowej) ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, a po chwili mąkę ziemniaczaną.
Większym kawałkiem ciasta, który był w przechowywany w lodówce wylepiamy dno blaszki (24x24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i podpiekamy przez 8 minut. W tym czasie z rabarbaru odlewamy wodę, która wytworzyła się po zasypaniu cukrem i mieszamy go z mąką ziemniaczaną. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, układamy na nim rabarbar, następnie rozsmarowujemy bezę. Na nią ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto trzymane w zamrażalniku. Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 C w trybie góra-dół.
Zostaw odpowiedź