Ciasto Rozpustny Mnich to rewelacyjny deser bez pieczenia na herbatnikach składający się z masy z mleka w proszku, masy kajmakowej z dodatkiem bakalii i orzechów i polewy czekoladowej. Jest wyjątkowo smaczny i bardzo słodki. Zasmakuje szczególnie dzieciom i wszystkim wielbicielom słodkości. Takie ciasto nie jest trudne do zrobienia, gdyż ogranicza się do wymieszania składników mikserem na masę z mleka w proszku i kajmaku. Można je jeść od razu po przygotowaniu, żeby jednak ładnie prezentowało się na stole, należy odczekać kilka godzin, a najlepiej przygotować dzień przed podaniem, wtedy zrobi się sztywne i będzie się kroić na równe porcje.
Składniki na ciasto Rozpustny Mnich:
Masa z mleka w proszku:
- 300 ml płynnego mleka
- 2 łyżki cukru
- 3 szklanki mleka w proszku (350 g)
- 200 g miękkiego masła
Masa kajmakowa:
- puszka kajmaku (500 g)
- 100 g bakalii (rodzynki, daktyle)
- 50 g orzechów ziemnych
- 100 g masła
Dodatkowo
- około 300 g herbatników
- 100 g gorzkiej czekolady
- 5-6 łyżek mleka
Przygotowanie
Rozpoczynamy od przygotowania masy z mleka w proszku. Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Mleko odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło przekładamy do miski i ucieramy mikserem przez kilka minut, aż stanie się puszyste. Cały czas miksując, dodajemy naprzemiennie mleko w proszku i płynne mleko. Miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.
Przygotowujemy masę kajmakową. Większe bakalie takie jak np. daktyle kroimy na mniejsze kawałki wielkości rodzynek. Orzeszki ziemne również rozbijamy tłuczkiem na drobniejsze kawałki. Miękkie masło ucieramy mikserem przez kilka minut, następnie dodajemy masę kajmakową. Ucieramy do momentu uzyskania jednolitej masy. Do masy dodajemy bakalie oraz orzechy i mieszamy.
Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma wymiary 24×24 cm) wykładamy herbatniki. Na nie wylewamy połowę masy z mleka w proszku. Wyrównujemy i znowu układamy herbatniki. Na nie dajemy 2/3 masy kajmakowej, herbatniki, drugą połowę masy z mleka w proszku i znowu herbatniki. Na wierzchu rozsmarowujemy resztę masy kajmakowej. Ciasto wkładamy do lodówki na około pół godziny.
W rondelku rozpuszczamy na małym ogniu mleko z czekoladą, cały czas mieszając do uzyskania jednolitej, płynnej polewy. Czekoladę wylewamy na wierzch ciasta i rozprowadzamy po całej powierzchni. Kiedy polewa czekoladowa przestygnie, ciasto z powrotem wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby masy dobrze zastygły.
Zostaw odpowiedź