Kotlety korsarza to pyszne kotlety siekane z kurczaka z ananasem, serem żółtym i porem. Robi się je bardzo szybko i nie wymagają wiele pracy, a stanowią ciekawą alternatywę dla zwykłych kotletów w panierce. Są lekkie, soczyste, aromatyczne i smakują rewelacyjnie w towarzystwie surówki z kapusty lub innej ulubionej. Będą stanowić pyszne urozmaicenie codziennego obiadu dla całej rodziny. W towarzystwie sosu czosnkowego czy tzatziki można je podać również jako przekąskę na imprezie.
Składniki na kotlety korsarza (około 8 sztuk):
- 500 g piersi z kurczaka
- 200 g sera żółtego
- por
- 5 plastrów ananasa
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz, ostra papryka
Przygotowanie
Pora kroimy w plastry i podsmażamy przez 3-4 minuty na rozgrzanym oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w drobną kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce. Ananasa kroimy w kostkę. Por, kurczaka, ser żółty i ananasa przekładamy do jednej miski. Dodajemy do nich mąkę, jajka i przyprawy. Całość mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej masy.
Na patelni rozgrzewamy około 1 cm warstwę oleju. W rękach formujemy okrągłe kotleciki, które układamy na patelni. Delikatnie spłaszczamy je łyżką. Kotlety smażymy około 3-4 minuty, następnie nakrywamy pokrywką i smażymy jeszcze jakieś 5 minut na złoty kolor (dzięki przykryciu ich na chwilę, nie będą się rozpadać), następnie przekładamy na drugą stronę i smażymy już bez przykrycia. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Kotlety można również upiec w piekarniku. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy w odstępach kotlety. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 30 minut z termoobiegiem.
Ja robię takie z kurczakiem, serem i majonezem i nazywają się słoneczne. Takich jeszcze nie próbowałam, ale chętnie spróbuję 😀 Placki hawajskie 🙂