Fasolka szparagowa do obiadu z czosnkiem, natką pietruszki i suszonymi pomidorami to pyszny i aromatyczny dodatek do obiadu albo samodzielna przekąska. Robi się ją bardzo szybko, a smakuje wybornie. Jeśli znudziła wam się standardowa fasolka z bułce tartej, to ten prosty przepis z pewnością przypadnie wam do gustu. Takie danie najlepiej smakuje latem, kiedy pod dostatkiem mamy świeżej fasolki, ale zimą, z mrożonego warzywa, też można je przygotować.
Składniki na fasolkę szparagową do obiadu:
- około 0,5 kg żółtej fasolki szparagowej
- 2 duże ząbki czosnku
- mały pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki przyprawy: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
- pół łyżeczki soli
Przygotowanie
Fasolkę myjemy i odcinamy jej końcówki. Jeśli jest zbyt długa, można poprzecinać ją na pół. Fasolkę wsadzamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy pół łyżeczki soli i gotujemy do miękkości. Odcedzamy na durszlaku.
Czosnek i natkę pietruszki drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim przez chwilę czosnek. Następnie dodajemy natkę pietruszki i suszone pomidory. Całość mieszamy i smażymy jeszcze około minuty.
Olej z dodatkami wlewamy do fasolki i mieszamy.
Zostaw odpowiedź