Schab gotowany w majonezie, tak zwany 10 minutowy, to pyszna, delikatna i mięciutka domowa wędlina na kanapki. Co prawda nie robi się go w 10 minut, jak sugeruje nazwa, która odwołuje się tylko do czasu gotowania, ale i tak warto poświęcić swój czas, żeby go przygotować, gdyż jest niezrównany w smaku i o wiele zdrowszy od sklepowych wędlin. Przepis jest bardzo prosty i nie ma z nim wiele pracy, nieco kłopotliwy może być jedynie czas jaki mięso musi odstać w wodzie z przyprawami, gdyż schabu nie można jeść od razu po gotowaniu.
Zamiast schabu w ten sam sposób możecie zrobić szynkę, karkówkę, czy pierś z indyka. Ja zazwyczaj wykorzystuję tzw. schab karkowy, który ma warstwy tłuszczu, nadające mu jeszcze więcej soczystości.
Składniki na schab gotowany w majonezie:
- około 1,2 kg schabu
- około 2,5 litra wody
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki soli
- łyżka cukru
- 3 ząbki czosnku
- pół łyżeczki pieprzu ziarnistego
- 8-10 ziaren ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- 2 łyżeczki majeranku
Przygotowanie
Do garnka wlewamy około 0,5 litra wody, dodajemy majonez, sól i cukier. Całość dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, pieprz ziarnisty i wrzucamy rozgniecione ząbki czosnku. Mieszamy i wkładamy umyty kawałek schabu. Wlewamy resztę wody w takiej ilości, aby mięso było całkowicie zakryte.
Wodę z mięsem doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez dziesięć minut. Następnie wyłączamy gaz, garnek nakrywamy pokrywką i mięso pozostawiamy na około 6 godzin, aż woda ostygnie. Po tym czasie schab przewracamy na drugą stronę, znowu doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut. Garnek znowu nakrywamy i pozostawiamy, aż woda z mięsem będą całkowicie zimne. Następnie schab wyjmujemy z wody i odstawiamy do lodówki.
Często taki schab gotuję na wielkanoc ì jest super.Kruchy i smaczny i polecam ☺
Schab w majonezie rewelacja😋
Doskonały, polecam.
Parę dni temu w taki sposób przygotowałam szynkę. Co prawda czerpiąc przepis od innego adresata. Faktycznie – b.smaczna, krucha , delikatna. Polecam, bo warto przygotować dla siebie , czy całej rodziny.
Schab wkładamy do zimnej czy gorącej wody?
do zimnej
Gotujemy na małym czy średnim ogniu?
Na małym.
Mam 60 dag schabu, czy powinnam gotować go krócej i zmniejszyć ilość przypraw?
tak
Właśnie jemy go drugi raz już go robilam rewelacja. Pozdrawiam