Wszystkie Przepisy

Chleb Tygrysi – prosty i szybki przepis

Chleb Tygrysi to pyszny, mięciutki pszenny chleb na suchych drożdżach z efektowną i chrupiącą skórką. Robi się go bardzo szybko, a przepis nie jest szczególnie skomplikowany. Jak dla mnie nie ma nic smaczniejszego od kromki świeżego, domowego chleba posmarowanej masłem.

 

Składniki na chleb tygrysi:

  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 7 g suchych drożdży (1 opakowanie)
  • 100 ml wody
  • 220 ml mleka
  • 3 łyżki oleju (w oryginale jest sezamowy, ja daję rzepakowy)
  • łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli

 

Pasta ryżowa:

  • 100 g mąki ryżowej
  • 7 g suchych drożdży
  • 100 ml wody
  • łyżka oleju
  • pół łyżeczki cukru
  • szczypta soli

 

Przygotowanie

Do miski wsypujemy mąkę i drożdże. Oba składniki mieszamy łyżką ze sobą. Dodajemy cukier, sól, olej, ciepłą wodę i ciepłe (ale nie gorące) mleko. Całość wyrabiamy ręką albo za pomocą robota z hakiem na miękkie i elastyczne ciasto. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i jeszcze raz wyrabiamy ręką przez chwilę. Formujemy kulę i przekładamy na blaszkę. Ponownie nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.

W tym czasie przygotowujemy pastę ryżową. Mąkę ryżową mieszamy z drożdżami, cukrem, olejem, solą i letnią wodą. Powstanie gładka, dość gęsta papka. Łyżką rozsmarowujemy równomiernie pastę na powierzchni wyrośniętego bochenka.

W piekarniku na najniższy poziom wkładamy szklankę żaroodporną z wodą i rozgrzewamy go do 180 C. Następnie wkładamy blaszkę z chlebem na środkowy poziom i pieczemy około 30 minut w trybie termoobiegu. Chleb będzie gotowy, kiedy skórka zrobi się złocista i popękana.

 

Chleb Tygrysi – prosty i szybki przepis

 

Zobacz inne przepisy na domowy chleb:

Ekspresowy chleb na mleku (bez drożdży i zakwasu)

Chleb pszenny na suchych drożdżach – prosty i szybki przepis

Chleb żytni z ziarnami i płatkami owsianymi

Chlebek pizza – pyszny i prosty do zrobienia

Chleb pszenny z suszonymi pomidorami

Chleb Tygrysi – prosty i szybki przepis
Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago